PUZ-ul de la Oglinda, în dezbatere publică. Ar exista deja o plângere la DNA, pentru un act expirat

oglinda

Discuții aprinse pe tema unui plan urbanistic zonal pentru construirea unor blocuri de pe locul fostei fabrici Oglinda din Elisabetin. Decizia va aparține în cele din urmă CL Timișoara, dar unul dintre participanți a adus în discuție și DNA.

Primăria Timișoara a organizat, luni după-amiază, o dezbatere pe tema Planului Urbanistic Zonal „Locuințe și Servicii”, Piața Bisericii nr. 7. Se discută despre această investiție care urmează să fie făcută pe locul fostei fabrici Oglinda de circa trei ani. În 2018, la o altă dezbatere pe aceeași temă, era vorba despre blocuri cu cinci etaje. De fapt, invenția investitorului viza un complex rezidențial, cu blocuri, magazine, baruri, restaurante și parcări.

S-a ținut cont de vecini

După dezbaterea din 2018, proiectul a fost modificat, astfel că s-a renunțat la regimul de înălțime inițial. S-a ajuns la imobile cu două etaje vizibile la stradă, plus un etaj retras și mansardă. Luni, la dezbatere, au fost mai mulți participanți care au cerut diverse lămuriri.

„A fost aranjată parcela ținând cont și de doleanțele vecinilor, în principal a fost dorința de intimitate, a bisericii și vecinului din spate. Am realizat un calcan în partea din spate, să nu existe geamuri care să se uite către proprietatea dânsului. La stradă a fost o discuție mai lungă, până la urmă am conchis ca împreună cu reprezentanții bisericii, s-a ținut cont și de recomandările de la Monumente, s-a amplasat clădirea pe calcan către biserică, tocmai ca să nu existe această intimitate, să nu existe geamuri care să se uite către biserică”, a explicat arhitectul Radu Puică. El a fost contrat de preotul Cristian Niculescu, care i-a spus că la discuții n-a participat nimeni din partea bisericii.

Cel mult P+3+etaj retras

Potrivit arhitectului, niciuna dintre noile clădiri nu va avea mai mult de 15 metri înălțime, astfel că nu vor avea efect negativ asupra bisericii. Alți participanți au reclamat modul în care s-a făcut comunicarea pe tema acestui PUZ. În timp ce reprezentanții PMT au spus că au trimis 40 de plicuri cu înștiințări către locatarii din zonă, unii au spus că ar fi trebuit trimise 400. Angajata primăriei le-a transmis celor nemulțumiți că putea găsi informațiile și pe siteul PMT, care este „public”.

Radu Puică le-a explicat celor care au cerut detalii despre regimul de înălțime că noul ansamblu de la Oglinda nu va face notă disonantă cu restul zonei. „La stradă avem regim subsol parter plus două etaje și o mansardă, dar fără parapet, se va percepe doar un P+2. În interior, subsol plus parter plus un etaj retras, în spate, P+2 plus etaj retras. Deci maximum P+3+etaj retras. O să vedeți la stradă doar o clădire de S+P+2”, a spus acesta.

Acte expirate și DNA

Alți participanți au întrebat cât de sigură este o lucrare care prevede parcare subterană, realizată în apropierea unei biserici care a fost construită acum mai bine de două secole sau cât de mult va fi umbrit părculețul de noile clădiri.

Cea mai interesantă discuție a fost însă cea referitoare la legalitatea demersului. „Noi considerăm că toate filtrele prin care acest PUZ au trecut au fost legale, respectate și mai mult decât necesare. Considerăm că acest proiect respectă atât legislația, cât și normele de etică urbană”, a afirmat avocatul Mihnea Onofrei, reprezentantul investitorului.

Replica a venit din partea unui alt avocat, Alexandru Pușa. „Avizul de oportunitate a fost emis pe o durată de valabilitate egală cu certificatul de urbanism inițial. Acesta a expirat, odată cu el și avizul (…) Orice PUZ ați aproba în baza acestui aviz de oportunitate expirat va duce la un singur lucru: o plângere către Direcția Națională Anticorupție. O plângere s-a și făcut, direcția a spus însă că efecte juridice se produc doar dacă va fi aprobat PUZ-ul. Vă invit să aprobați PUZ-ul cât de legal se poate, dar cu un aviz de oportunitate legal valabil. Pe cel vechi nu-l puteți trezi din morți”, a afirmat acesta.

Decizia legată de investiția de la Oglinda va aparține, până la urmă, consilierilor locali. Proiectul de hotărâre privind acest PUZ este publicat pe site-ul PMT undeva în luna noiembrie a anului trecut.