Blocuri în Piața Bisericii. Dezbatere publică pe un PUZ, cu documentație greu de găsit

Piața Bisericii

Planșă din documentația din 2018, pentru PUZ Piața Bisericii 7

Dezbatere publică despre un complex rezidențial în Piața Bisericii. Documentația a fost publicată în noiembrie, ca proiect de HCL și nu poate fi găsită prea ușor. În 2018, la o altă dezbatere pe aceeași temă, era vorba despre blocuri cu cinci etaje.

Primăria Timişoara organizează o dezbatere publică pe tema Planului Urbanistic Zonal „Locuințe și Servicii”, Piața Bisericii nr. 7. Aceasta e programată luni, 1 februarie, de la ora 12, pe Zoom, și este estimată să dureze 60 minute. Cei interesați se pot adresa în scris Direcţiei Secretariat General – Serviciul Administraţie Locală, sau în format electronic, până în 29 ianuarie, la ora 12. Persoanele care vor să participe și online la dezbatere trebuie, de asemenea, să-și anunțe intenția la aceeași adresă de e-mail.

„Locul pe care azi îl numim Piața Bisericii este rezultatul sistematizărilor de la începutul secolului XX a marilor terenuri și grădini adiacente limitei Esplanadei, în partea de est a viitoarei Piețe Bălcescu (…) Piața Bisericii este închinată lăcașuluui ortodox edificat în 1784 (…) unde denominața Templom ter apare menționată în harta din anii 1901 – 1902”, notează cei de la Heritage of Timișoara.

Complex rezidențial de la A la Z

PUZ-ul supus dezbaterii publice nu a fost publicat încă pe pagina primăriei, așa că nu se știe despre ce este vorba exact. În 2018 însă, a fost organizată o dezbatere similară. Potrivit documentației de atunci, proprietarii fostei fabrici Oglinda intenționau să construiască acolo un complex rezidențial, cu blocuri, magazine, baruri, restaurante și parcări. „Prin acest PUZ se dorește să se schimbe funcțiunea terenului din zona de unități industriale în zonă mixtă – locuințe și servicii, în vederea corelării intereselor publice și private într-o soluție viabilă din punct de vedere estetic și funcțional spre beneficiul comunității.

Pe teren există clădiri de birouri și hale metalice de producție. Ca și aspect exterior, nu se încadrează cu funcțiunea predominant rezidențială a zonei, cu caracter coerent, cu toate serviciile necesare bunei funcționări. Există școli, biserici, spitale, unități de cazare, de comerț etc”, scrie în memoriul depus, în 2018, la primărie.

Clădiri înalte de 24 de metri în Piața Bisericii?

Practic, ar fi urmat să fie construite blocuri, la parterul cărora să fie deschise „birouri, reprezentanțe firme, sedii financiar bancare, construcții comerciale, comerț alimentar și nealimentar, unități de comerț cu amănuntul, baruri și restaurante”. De asemenea, vor fi făcute „parcări subterane, terane și supraterane, împrejmuiri, platforme colectare deșeuri menajere”.

Blocurile ar fi urmat să aibă cinci niveluri supraterane, S+P+3E+M / Er. „La stradă, regimul de înălțime admis este de cinci niveluri supraterane; înălţimea maximă admisă a clădirilor, măsurată la cornişa superioară sau la aticul ultimului nivel neretras, în punctul cel mai înalt, nu va depăşi 18 m; înălţimea maximă admisă a clădirilor, măsurată la coama acoperişului sau la aticul nivelului retras, în punctul cel mai înalt, nu va depăşi 24 m”, se mai precizează în același document din 2018.

UPDATE: Cum arată ultima variantă

Documentația există totuși, sub formă de proiect de HCL, încă din luna noiembrie, dar e bine „ascunsă” în lista de proiecte. Cei din PMT nu au reușit nicicum s-o „lege” cu anunțul de dezbatere publică. Imobilele vor avea două etaje vizibile la stradă, plus un etaj retras și mansardă.

Complexul imobiliar va fi împărțit în trei zone, cu regimuri diferite de înălțime: zona 1 – regim de înălțime înșiruit, regim de înălțime maxim S+P+2E+M, acoperiș șarpantă; zona 2 – regim de construire cuplat cu clădirea din zona 3, regim de înălțime maxim S+P+3E+Er, acoperiș tip terasă; zona 3 – regim de construire cuplat cu clădirea din zona 2, regim de înălțime maxim S+P+2E+Er, acoperiș tip terasă.