Primul român vaccinat anti-Covid de un medic de familie. La Timișoara a început programul pilot / FOTO

O femeie a fost primul român vaccinat anti-Covid în cabinetul unui medic de familie. S-a întâmplat la Timișoara, unde a început campania pilot derulată de Ministerul Sănătății. Primarul Dominic Fritz i-a oferit flori pacientei.

medic de familie

La Timișoara a început, miercuri, 7 aprilie, campania-pilot de vaccinare împotriva Covid-19 la medicii de familie. Aceasta este organizată derulată de Ministerul Sănătății, împreună cu Primăria Timișoara, DSP Timiș, Asociația Timiș de Medicină de Familie și Colegiul Medicilor Timiș.

Primul… curajos a fost o femeie, care a ales să se vaccineze într-un cabinet de medicină de familie. Dr. Mihai Iacob, președintele Asociației Timiș de Medicină de Familie, este cel care a făcut imunizarea cu ser AstraZeneca.

„Este un model de colaborare exemplar între public și privat. Este, de asemenea, un proiect care evidențiază încă o dată rolul important al medicinei primare, baza piramidei și interfața sistemului de sănătate cu comunitatea. Am convingerea că doar prin vaccinarea în cabinetele medicilor de familie vom accelera procesul de imunizare și putem să ajungem la imunitatea de grup. Medicii de familie au vaccinat două milioane de persoane cu vaccin antigripal”, spune dr. Mihai Iacob.

Participă 50 de medici de familie

Primarul Dominic Fritz a fost și el la cabinetul doctorului Iacob. I-a dus pacientei programate la primul vaccin flori. „Este un moment de cotitură în lupta împotriva acestei boli. Prin implicarea medicilor de familie, vom crește enorm capacitatea de vaccinare împotriva Covid-19. Vaccinarea împotriva acestui virus trebuie să fie accesibilă tuturor celor care își doresc acest lucru. Prin acest proiect tocmai asta reușim să realizăm. Doresc să mulțumesc Ministerului Sănătății, că a ales Timișoara pentru acest proiect. Timișoara tocmai a depășit valul 3 al pandemiei și poate deveni și primul oraș liber de Covid. Pentru ca acest lucru să se întâmple rapid, avem nevoie de un număr mult mai mare de oameni vaccinați, pentru a atinge imunitatea de grup”, a declarat Fritz.

În proiectul pilot sunt implicați 50 de medici de familie din Timișoara și din zona metropolitană. Aceștia au primit atât vaccinuri, cât și materiale sanitare și câte 100 de teste rapide ca bonus. Campania națională de vaccinare împotriva Covid-19 în cabinetele medicilor de familie va demara în restul țării la începutul lunii mai.