Primăria vrea 12,5 milioane de euro prin PNRR, ca să cumpere 25 de troleibuze

foto: Arhivă
După 14 ani, Timișoara ar putea avea troleibuze noi. Primăria vrea bani din PNRR pentru a cumpăra 25 de astfel de vehicule nepoluante. Propunerea trebuie să treacă și de votul consilierilor locali.
Pe ordinea de zi a plenului de marți, 19 aprilie, primul în format fizic după mai multe luni, va apărea probabil un proiect de hotărâre privind „achiziția de mijloace de transport mai puțin poluante (troleibuze) necesare îmbunătățirii transportului public de călători în municipiul Timișoara”. Este vorba despre o cerere de finanțare care va fi depusă de primărie pe Planul Național de Redresare și Reziliență.
„Proiectul presupune achiziția de troleibuze destinate transportului public de persoane din Municipiul Timișoara pe traseele echipate cu rețea catenară de alimentare cu energie electrică precum și pe tronsoane noi sau pe trasee neechipate cu fire de alimentare, prin funcționare în regim autonom fără utilizarea de combustibili fosili. Prin implementarea sistemelor de baterii în troleibuze se obține independența parțială față de linia aeriană, ceea ce înseamnă o mai mare eficiență economică și un pas înainte spre un transport public mai dinamic, eficient și durabil”, scrie în referatul proiectului.
Ultimele troleibuze sunt din 2008
PMT vrea să cumpere astfel 25 troleibuze noi cu emisii zero de gaze de eșapament sau cu baterii, la o valoare maximă de 510.200 euro/bucata, fără TVA. „Luând în considerare suma maximă totală (suma prealocată) ce poate fi solicitată de Municipiul Timișoara, de 12,49 milioane de euro, a fost estimat un număr de 25 troleibuze noi care urmează a fi achiziționate prin acest proiect”, se precizează în același document. PMT va finanța din bugetul propriu toate cheltuielile neeligibile.
Ultimele troleibuze cumpărate la Timișoara au fost achiziționate de RATT. Este vorba despre 50 de bucăți, de la Skoda Electric, valoarea totală a contractului fiind de 21,3 milioane de euro, cu TVA. Banii au provenit dintr-un credit luat de regia de transport și garantat de primărie. S-a discutat mult la acea vreme despre felul în care a fost organizată licitația la care firma cehă a rămas singurul ofertant. Prețul per bucată a fost, la acea vreme, aproape 360.000 euro, fără TVA. Troleibuzele au ajuns la Timișoara în 2008, după datele prevăzute în contract și fără să fi fost percepute penalități de întârziere.