Primăria Timișoara ar putea prelua Centura de Vest. Guvernul dă undă verde administrațiilor locale

cosmin șandru

Proiectele de infrastructură rutieră și feroviară de interes local pot fi transferate de la autoritățile centrale la cele locale. Acest lucru este posibil datorită unei ordonanțe de urgență adoptate joi de guvern.

„Ministerul Fondurilor Europene a propus şi a fost adoptată o ordonanţă de urgenţă care permite transferul proiectelor de infrastructură rutieră şi feroviară de interes local de la autorităţile centrale la nivelul autorităţilor locale. Este o soluţie cerută de foarte mult timp de cautorităţile locale care asistau neputincioase la modul în care unele rute de transport cu trafic intens, pur şi simplu, aglomerau comunităţile locale, aglomerau infrastructura de transport local la nivelul unor localităţi, fără a putea interveni pentru modernizarea, extinderea sau reabiliarea acestor infrastructuri”, a declarat, vineri, Ionel Dancă, şeful Cancelariei prim-ministrului.

„Prin acest mecanism, se rezolvă o problemă acută a Programului Operaţional Infrastructură Mare, respectiv un risc de dezangajare de peste două miliarde de euro. Sunt proiecte care au întârziat, nu au fost pregătite suficient de guvernările anterioare, din lipsă de interes sau din lipsă de competenţă. Acestea au posibilitatea să fie transferate la nivel local, unde există voinţă şi interes major pentru realizarea lor”, a mai explicat Dancă.

Preia primăria Centura de Vest?

Prin această OUG, autorităţile locale vor putea prelua în gestiune şi execuţie proiecte de infrastructură rutieră şi feroviară. Acest lucru va fi posibil fie prin autoritatea locală, fie prin asociaţii de dezvoltare intercomunitară. De exemplu, drumuri naţionale sau centuri ocolitoare care nu erau în grafic de execuţie la nivelul CNAIR vor putea fi transferate autorităţilor locale şi executate în gestiunea acestora.

La Timișoara este în lucru Centura de Sud. Pentru ca varianta ocolitoare să fie completă, ar trebui realizată și Centura de Vest. CNAIR ar fi trebuit să scoată la licitație, în această săptămână, realizarea studiului de fezabilitate. Acesta lucru nu s-a întâmplat. În condițiile noii OUG, e interesant de văzut dacă Primăria Timișoara și-ar putea asuma acest obiectiv, așa cum, de altfel, spunea edilul șef, prin 2015.

About Post Author