Primăria poate scoate la concurs funcția de director la Filarmonica Banatul. Gârboni a pierdut definitiv procesul

Ioan Gârboni

Evaluarea finală a lui Ioan Gârboni la Filarmonica Banatul rămâne cum s-a decis inițial: notată cu 8,70. Sentința este definitivă, iar Curtea de Apel Timișoara pune punct procesului prin care fostul director cerea anularea evaluării. Postul de director poate fi scos din nou la concurs.

Analiza managementului Filarmonicii Banatul în cazul lui Ioan Coriolan Gârboni a fost făcută în luna aprilie 2021. Comisia din care au făcut parte Emoke Kovacs, manager Filarmonica „Dinu Lipatti”, din Satu Mare, Ioan Dimitriu, manager interimar Filarmonica Brașov, și Răzvan Stana, consilier local USR-PLUS, i-a dat nota 8,70. Lui Gârboni îi trebuia cel puțin 9, pentru a putea prezenta un nou proiect de management. PMT a scos postul la concurs și a urmat o serie de procese.

În noiembrie 2022, Tribunalul Timiș spunea că evaluarea finală trebuie reluată. „Admite în parte acțiunea. Respinge cererea de anulare a Dispoziției nr. 398/31.03.2021 a Primarului Municipiului Timișoara. Anulează Procesul verbal final nr. SC 2021-11756 / 26.04.2021 de analiză a managementului final al Filarmonicii Banatul din Timișoara al managerului în exercițiu dl. Ioan Coriolan Gârboni, actul administrativ prin care a fost respinsă contestația administrativă şi Dispoziția 631 / 17.05.2021 a Primarului Municipiului Timișoara privind rezultatul final al evaluării managementului Filarmonicii Banatul din Timișoara. Obligă pârâții la refacerea evaluării finale a managementului Filarmonicii Banatul”, sună soluția pe scurt.

Lucrurile s-au reglat însă miercuri, 22 iunie, la Curtea de Apel Timișoara. Instanța superioară a admis recursul formulat de „recurenţii-pârâţi Municipiul Timișoara, primarul municipiului Timișoara și Consiliul Local al municipiului Timișoara” și „casează în parte sentinţa recurată, iar în rejudecare respinge în tot acţiunea”. Decizia este definitivă.

Mai simplu, Ioan Gârboni rămâne cu nota 8,70 și, dacă mai vrea un mandat de director la filarmonică, trebuie să se prezinte la concurs. Care concurs poate fi organizat din nou de PMT, după ce precedentul fusese anulat în instanță. E destul de puțin probabil însă că Gârboni se va înscrie. El este, în prezent, consilier personal al ministrului Culturii, Lucian Romașcanu.