Primăria închiriază gară în Motru. Pentru a aduce cărbune la Colterm

Motru

foto: Colterm, arhivă

Premieră pentru Primăria Timișoara. Administrația locală anunță că a găsit o „măsură creativă” pentru a asigura un flux constant de cărbune pentru Colterm. Va închiria parțial o gară în Motru și un spațiu de depozitare.

Consilierii locali au aprobat marți seară un proiect apărut pe ultima sută de metri, pe ordinea suplimentară. Acesta vizează „aprobarea închirierii de către Municipiul Timișoara a rampei CF situată în stația Motru Est și a unui spațiu de depozitare situat în vecinătatea rampei”. De fapt, primarul a fost împuternicit să discute cu CFR, pentru acest contract de închiriere considerat absolut necesar în vederea pregătirilor de iarnă de la Colterm.

„Iarna trecută, din cauză că toate încasările curente Colterm trebuie să le dea cătr plata unor datorii, nu a reușit să facă stoc bun de cărbune. Anul acesta, situația este diferită, Colterm are un stoc de 30.000 tone de cărbune și scopul este să ajungem, în următoarele șase săptămâni, la un stoc de cel puțin 50.000 tone, asta ar fi stocul cel mai mare cu care Colterm va intra în iarnă vreodată”, a explicat, în plen, Dominic Fritz.

Cât ar fi de plătit pe lună

„Piața «cărbunarilor» este una destul de complicată și soluția cea mai fiabilă, pentru a primi cărbune de calitate și în termen, este să cumpărăm cărbune direct de la producători. Pentru asta a fost o dificultate de transport. Chiar dacă Colterm a avut contracte de transport (…), au fost mereu probleme, mai ales la încărcarea trenurilor. De aceea, s-au purtat discuții cu CFR, să închiriem o gară, dacă vreți, sau o rampă, și un platou betonat, unde producătorii ar putea să vină direct și să încarce pe această rampă”, a completat edilul.

Urmează negocieri, dar, spune Fritz, suma lunară pe care ar trebui s-o plătească primăria e cuprinsă între 2.000 și 3.000 de lei. Pe an, ar mai puțin „decât plătim pentru pixuri în primărie”, potrivit aceleiași surse. Prin închirierea acestei gări ar urma să dispară costurile plătite intermediarilor.

About Post Author