Plecați în vacanță în străinătate cu copiii? Fiți atenți la acte, ca să nu fiți întorși de la graniță

Mergeți în vacanță în străinătate cu copilul, dar fără partener? Trimiteți copilul în vizită la mătușa de pe mări și țări? Mare grijă la acte! Anul trecut, peste 2.400 de copii au fost nevoiți să-și întrerupă vacanța din acest motiv. În unele cazuri este esențial cazierul însoțitorului adult!

În 2018, polițiștii de frontieră au întrerupt călătoria pentru aproximativ 2.400 cetățeni români minori. De vină au fost părinţii/însoțitorii, care nu aveau documentele necesare pentru a călători în afara ţării, în condiții legale.

Ca să nu pățiți același lucru, trebuie să țineți cont de câteva reguli. Astfel, conform Legii 248/2005, cetăţenii români minori pot ieşi din ţară în baza unui document de călătorie valabil – paşaport sau carte de identitate (minorii peste 14 ani), dar numai dacă sunt însoţiţi de o persoană fizică majoră şi cu acordul părinţilor.

Poliţiştii de frontieră vor permite ieşirea din ţară a cetăţenilor români minori în următoarele cazuri:

  • când călătoresc însoţiţi de ambii părinţi
  • când călătoresc împreună cu unul dintre părinţi, dacă părintele însoţitor prezintă o declaraţie a celuilalt părinte sau, după caz, face dovada decesului celuilalt părinte. În cazul părinţilor divorţaţi care exercită în comun autoritatea părintească, părintele însoţitor trebuie să prezinte acordul autentificat al celuilalt părinte.
  • când sunt însoţiţi de o altă persoană fizică majoră, numai dacă persoana însoţitoare prezintă o declaraţie a ambilor părinţi, a părintelui căruia minorul i-a fost încredinţat prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă, a părintelui supravieţuitor ori a reprezentantului său legal. Însoţitorii minorilor, alţii decât părinţii, trebuie să prezinte la controlul de frontieră şi certificatul de cazier judiciar.

Poate avea calitatea de însoţitor şi o persoană anume desemnată din cadrul unei societăţi comerciale autorizate să desfăşoare activităţi de transport internaţional de persoane, în condiţiile legii. Acordul părintelui/părinţilor/reprezentantului legal este materializat într-o declaraţie notarială care are forma și conținutul stabilite de lege. Găsiți aici modelele.

About Post Author