Pianistul Simon Trpčeski, în concert la Timișoara. Sub bagheta lui Gabriel Bebeșelea

filarmonica banatul

Pianistul macedonean Simon Trpčeski a adunat în carieră peste 100 de colaborări cu orchestre de pe patru continente. De această dată, el urcă pe scena Sălii Capitol, într-un concert sub bagheta dirijorală a lui Gabriel Bebeșelea.

În deschiderea concertului simfonic de vineri, 9 februarie, ora 19, Gabriel Bebeșelea a ales lucrarea Andante con moto din Trio op. 100, de Schubert /Enescu. În continuare, Simon Trpčeski va interpreta, alături de Orchestra simfonică a Filarmonicii Banatul, Concertul pentru pian și orchestră nr. 2, în sol minor, op. 22 de Saint-Saens. În continuare urmează Le tombeau de Couperin de M. Ravel, iar în final, Suita pentru orchestră nr. 1, op. 9 de G. Enescu.

Gabriel Bebeșelea este dirijor principal al Filarmonicii „George Enescu” din București și director artistic al ansamblului și al Festivalului Musica Ricercata. A fost dirijor în rezidență al Filarmonicii Banatul în perioada Capitalei Europene a Culturii. De-a lungul timpului, a fost invitat al Royal Philharmonic Orchestra Londra, Rundfunk-Sinfonieorchester Berlin, Konzerthausorchester Berlin, Barcelona Symphony Orchestra, Orchestre National du Capitole de Toulouse, Orchestre Philharmonique de Marseille, Singapore Symphony Orchestra, Tonkünstler-Orchester și PKF-Prague Philharmonia.

Pianistul macedonean Simon Trpčeski a colaborat cu peste 100 de orchestre de pe patru continente, inclusiv Orchestra Simfonică din Londra, Philharmonia Orchestra, City of Birmingham Orchestra, Royal Concertgebouw Orchestra, Deutsche Sinfonie Orchester Berlin și Dresden Philharmonic. În America de Nord ocupă frecvent postura de solist alături de orchestrele din Cleveland și Philadelphia. A colaborat cu dirijori precum Lorin Maazel, Vladimir Ashkenazy, Marin Alsop, Gustavo Dudamel, Cristian Măcelaru, Charles Dutoit, Vladimir Jurowski, Susanna Malkki, Andris Nelsons, sau Robert Spano.

Biletele se găsesc pe site-ul Filarmonicii Banatul, la casierie și pe myticket.ro.

Omagiu lui Alexandru Fărcaș

Joi, 8 februarie, de la ora 19, tot în Sala Capitol, are loc un recital vocal, omagiu adus lui Alexandru Fărcaș. Soprana Diana Rad, mezzosoprana Denisa Iamandi, tenorul Sorin Lupu, baritonul Geani Brad și basul Petre Burcă, acompaniați la pian de Boglarka Eszter Olah, vor interpreta lucrări de T. Brediceanu, P. Bentoiu, G. Bizet, A. Dvorak, G. Donizetti, G. Puccini, W. A. Mozart, F. Lehar, P. Mascagni, G. Rossini, G. Verdi. Evenimentul este realizat în parteneriat cu Asociația Culturală „Alexandru Fărcaș”.

De la terminarea studiilor (1962) la Conservatorul de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, , Alexandru Fărcaș a fost cadru didactic la catedra de canto-operă și regie teatru muzical, pe care a slujit-o până la sfârșitul vieții. Începând cu 1990 a fost, vreme de zece ani, rector al Academiei de Muzică clujene, apoi, între anii 2001 și 2006, director al Operei Naționale Române din Cluj.

Biletele se găsesc pe site-ul Filarmonicii Banatul, la casierie și pe myticket.ro.

About Post Author