Phoenix 60, în Parcul Rozelor. Supărările aniversare ale lui Nicu Covaci

phoenix

Trupa Phoenix va aniversa 60 de ani pe scena din Parcul Rozelor, la Zilele Timișoarei. Nicu Covaci e însă supărat din nou. Pe organizatori, pe invitați, pe foștii colegi. Asta, deși începuse prin a declara că vrea acest concert „să rămână în amintire ceva frumos”.

Zilele Timișoarei se desfășoară în perioada 1 – 3 august, iar în prima zi vor urca pe scena din Parcul Rozelor, de la ora 20, trupele Jazzy Bit și Allover, precum și Horia Brenciu & HB Orchestra. Marți, 2 august, e moment aniversar: Phoenix împlinește 60 de ani de existență, așa că trupa al cărei lider este Nicu Covaci a fost invitată să sărbătorească alături de fani, cu invitații pe care și i-a dorit.

Casa de Cultură a vrut să-i dea ocazia lui Covaci să vorbească despre această aniversare și lucrurile păreau că vor fi liniștite „Sunt 60 de ani de Phoenix. Au fost 60 de oameni în 60 de ani, întotdeauna cei mai buni dintre cei buni. Sunt fericit să fiu acasă, mă simt fericit, dar și speriat. Sunt multe lucruri pe care nu le mai recunosc. Sper să rămână în amintire ceva frumos”, a spus, pentru început, Nicu Covaci.

Covaci ia la rost Casa de Cultură

La categoria prieteni intră și trupa Rezident Ex. „Sunt zece ani de Rezident Ex, chiar în 3 august. Acum zece ani am cântat prima dată, chiar la Ziua Timișoarei. Suntem foarte bucuroși că vom cânta din nou la Zilele Timișoarei”, a spus, elegant, Tavi Iepan, liderul trupei.

De aici însă, situația a luat o turnură neașteptată. Întrebat cum va arăta concertul de marți seară, Nicu Covaci a răspuns sec, spre stupefacția generală: „Nu știu, întrebați organizatorii. Este o debandadă, sunt schimbări de la moment la moment”.

Aflată la un metru de artist, Camelia Mingasson, directorul Casei de Cultură, a replicat imediat. „Din politețe nu vă contrazic, dar să știți că și eu pot să spun același lucru. Nu am avut desfășurător până vineri, tot îl ceream și n-am știut cine sunt invitații dumneavoastră până foarte târziu. Acesta este și motivul pentru care s-a făcut foarte târziu promovare. Aș fi preferat ca această discuție s-o avem separat, dar pentru că ați atacat un pic organizatorul, trebuie să spun că la mijloc sunt alte probleme pe care, din politețe, o să le discutăm după aceea”, a afirmat aceasta.

Baniciu și Kappl nu vin. Covaci zice că au alte „interese personale”

Pentru că sunt 60 de ani de Phoenix, iar Nicu Covaci declarase anterior că a făcut pace cu membrii din formula originală, întrebarea dacă la concertul de marți vin Mircea Baniciu și Ioji Kappl a venit firesc.

„Au fost invitați de mine, dar au spus că nu pot să vină. Motivul pentru care nu vor să vină nu este legat de un alt concert, este altul, dar nu sunt eu cea care l-aș putea împărtăși, pentru că mi-am dorit din suflet să vină. De aceea i-am și invitat. Asta este”, a răspuns, cam cu jumătate de gură, Camelia Mingasson.

Nicu Covaci a vorbit întâi de Moni Bordeianu, care este foarte bolnav și nu a putut să vină. „Ioji Kappl și Mircea Baniciu au fost în Phoenix. Și, de data asta, pentru că sunt 60 de ani de Phoenix, mi-am călcat pe inimă și i-am invitat pe toți, pentru că lumea trebuie să vadă un lucru frumos, o prietenie între toți care am pus sufletul la formația asta. Toți. Dar interesele personale sunt mai importante astăzi, că trăim în capitalism. Și atunci e mai important să-ți faci treaba ta”, a continuat el tăios.

Concertul începe la 19,30

Și, pentru ca situația să fie absurdă până la capăt, consilierul local Lucian Căldăraru, venit la conferința de presă probabil în calitate de fan, l-a întrebat pe Covaci care e starea de sănătate a lui Spitzi Reininger. Liderul Phoenix a rămas consternat o secundă, după care i-a răspuns acestuia că Reininger a murit. Günther Reininger a încetat din viață în decembrie 2015.

Atmosfera devenise însă deja mult prea apăsătoare pentru o discuție despre un concert aniversar. Așa că finalul i-a aparținut lui Mani Neuman, care s-a așezat la pianul din încăpere și a început să cânte. Cum va fi marți seară? Vom vedea în Parcul Rozelor, unde concertul începe la ora 19,30 și pe scenă sunt așteptați să urce și Filarmonica Banatul, și Ansamblul Timișul. Asta, dacă, între timp, Nicu Covaci nu se supără din nou.

About Post Author