Ioji Kappl, despre absența de la Phoenix 60: Nu am vorbit cu Nicu Covaci din martie, am aflat de concert în 22 iulie

ioji kappl

sursa foto: Facebook / ioji kappl

Ioji Kappl nu a vorbit cu Nicu Covaci de peste patru luni și a fost invitat la concertul aniversar Phoenix 60 abia în urmă cu mai puțin de două săptămâni. Și nu de către liderul trupei. Artistul explică de ce nu a venit la Timișoara.

În luna martie, Nicu Covaci anunța deopotrivă că s-a împăcat cu foștii colegi de la Phoenix și că va urma o reunire de neuitat. Concertul aniversar Phoenix 60, care are loc marți seară, nu îi va aduce însă pe aceeași scenă pe membrii fondatori ai trupei aflați încă în activitate. Ioji Kappl și Mircea Baniciu nu vin la eveniment, iar lipsa lor a fost pusă de Covaci pe seama unor „interese personale” puse mai presus decât istoria unei trupe de legendă.

Directorul Casei de Cultură, Camelia Mingasson, afirma că i-a invitat pe cei doi, că a fost refuzată politicos, dar și că nu este treaba ei să explice această absență. Pentru ca lucrurile să nu rămână neclare, Ioji Kappl a decis să vorbească.

„Era ca și cum aș fi fost invitat la nunta mea”

„Pentru mine Phoenix nu e doar o firmă care sărbătorește 60 de ani de la înființare, ci este ceva mult mai presus, devenind o legendă, mai ales în perioada de după 1971 până în 1977, perioada în care am creat în «formula de aur», un drum nou al muzicii rock din România (…) La începutul anului am acceptat să particip la evenimentul Phoenix 60, socotind că avem o obligație morală față de fani și față de legenda pe care am creat-o în anii ‘70 – dar nu ca invitat – ci ca un Phoenix adevărat, pentru că altfel ar fi ca și cum aș fi invitat la nunta mea”, își începe declarația Kappl.

Acesta spune că a primit de la Nicu Covaci un desfășurator cu care nu a fost de acord la acea vreme, punând niște condiții.

„Condițiile puse de mine au fost, printre altele: să apărem în «formula de aur» în finalul evenimentului, nu în deschiderea lui, să întocmim un program cu muzica pe care am creat-o împreună în acei ani, să pregătim temeinic concertul, cu multe repetiții, entru a fi la nivelul legendei pe care am creat-o împreună. Perioada am stabilit-o de comun acord, între 15 septembrie și 15 octombrie. Era vorba chiar de cinci concerte. După ce i-am comunicat leaderului condițiile hotărâte împreună cu Baniciu, Lipan și Neumann, acesta a întrerupt comunicarea cu mine în data de 22 martie 2022”, continuă Ioji Kappl.

„Am fost anunțat abia în 22 iulie”

„Ioji Kappl și Mircea Baniciu au fost în Phoenix. Și, de data asta, pentru că sunt 60 de ani de Phoenix, mi-am călcat pe inimă și i-am invitat pe toți, pentru că lumea trebuie să vadă un lucru frumos, o prietenie între toți care am pus sufletul la formația asta. Toți. Dar interesele personale sunt mai importante astăzi, că trăim în capitalism. Și atunci e mai important să-ți faci treaba ta”, declara, luni, Nicu Covaci.

Kappl îl contrazice însă. „Despre acest concert cu ocazia zilei orașului Timișoara am fost anunțat de-abia în data de 22 iulie, când am fost pentru prima oară invitat de către Camelia Mingasson, să particip la acest eveniment alături de Phoenix. I-am răspuns doamnei Mingasson că nu pot accepta invitația din mai multe motive obiective. Acestea sunt invitația mult prea târzie, lipsa timpului necesar pentru repetițiile necesare pregătirii unui spectacol la nivelul unui Phoenix, așa cum îl consider eu și faptul că aveam de îndeplinit condițiile contractuale cu organizatorii festivalului TamTam, din Brașov, pentru reprezentația operei rock-simfonic «Meșterul Manole» (lucrarea vieții mele), care datează încă din 2020, amânată și fixată pe 30.iulie 2022. Deci nu este vorba în nici un caz de rea voință, sau ignoranță din partea mea”, transmite artistul.

„Doresc întregului ansamblu mult succes și sunt convins că lipsa mea din grupul celor «60 de membri care s-au perindat pe la Phoenix» nici nu va fi sesizată”, încheie Kappl, care se semnează „ex-bassist Phoenix, ex-compozitor Phoenix, ex-orchestrator Phoenix”. Concertul aniversar are loc marți, 2 august, cu începere de la ora 19,30, în Parcul Rozelor.

About Post Author