Pasarela Gelu nu va fi gata în martie. „Sezonul de biciclit” se amână

pasarela gelu

Pasarela Gelu – Crizantemelor, din zona Iosefin, mai are nevoie de timp până să fie finalizată. Șantierul a fost deja prelungit cu jumătate de an, dar constructorul vrea încă o prelungire de peste două luni. Viceprimarul Ruben Lațcău spune că vina e, în principal, a proiectantului, dar nu numai.

„Pregătim sezonul de biciclit. Avansăm cu lucrările la pasarela de la str. Gelu – Crizantemelor, care va lega velo și pietonal cele două maluri ale Begăi (…) Practic, creăm un culoar velo care pleacă din zona universitară, de pe Pârvan și ajunge până pe pista de pe malul Begăi și traversează pe malul celălalt peste noua pasarelă”, scria, pe Facebook, în 22 februarie, primarul Dominic Fritz.

La cum arată vremea, „sezonul de biciclit” a și început, dar pasarela Gelu – Crizantemelor nu va inclusă prea curând în traseele urbane. Șantierul ar fi trebuit încheiat în a doua jumătate a lui martie, după ce a fost prelungit deja cu șase luni, însă nu se va întâmpla asta.

„Stadiul lucrărilor este de aproximativ 50%”

Consilierul local Roxana Iliescu susține că va fi semnat un nou act adițional de prelungire a termenului contractual.

pasarela gelu

„Categoric, lucrările la această investiție nu vor fi terminate până în 16 martie și mai mult ca sigur, în aceste zile, va fi semnat un nou act adițional de prelungire a termenului contractual. Acum, interesant va fi când vor stabili noul termen, al patrulea, de finalizare a lucrărilor. Stadiul lucrărilor este de aproximativ 50% și stadiul financiar tot cam pe acolo (banii încasați de antreprenor până acum din valoarea totală a lucrării). A mai rămas o listă lungă de lucrări ce ar trebui executate, precum iluminat, finalizare placă de suprabetonare, montarea pavajului, amenajare spațiu verde, mobilier urban etc. Cea mai delicată dintre toate este construirea zidului de sprijin de pe malul drept care are rolul de a stabiliza malul și implicit toată structura pasarelei.

Această lucrare nu a putut fi executată întrucât au dat de minuni în subteran, cabluri, conducte de care habar nu au avut și care trebuie deviate, mai puțin conducta Aquatim făcută pe fonduri europene de care nu se pot atinge și pentru care proiectantul a trebuit să dea noua soluție tehnică pentru execuția acestui zid de sprijin. Asta fiind situația, sunt cam penibile mesajele vesele cu linia dreaptă și apropierea imediată a «biciclitului» pe această pasarelă, venite dinspre primărie”, a notat Iliescu, pe Facebook.

Proiectul a fost „cu lacune” de la început

Viceprimarul Ruben Lațcău a explicat, pentru stiridetimisoara.ro, ca, în mare, lucrurile stau cam așa cum susține Roxana Iliescu. El confirmă întârzierea.

„În acest moment avem o cerere de prelungire de la executant, datorită lipsei de completare a dispozițiilor de șantier din partea proiectantului. Practic am avut niște greșeli de proiectare, iar proiectantul de la Iași, Pod Proiect, are un ritm extrem de lent de completare a acestor dispoziții. Am pierdut mai multe luni din cauza lor și luăm în calcul la modul serios să facem o prelungire mai scurtă decât cere executantul”, ne-a declarat acesta.

Constructorul ar mai avea nevoie de încă 70 zile. „Primăria este dispusă să mai ofere câteva săptămâni, dar în niciun caz acest termen. În cazul în care nu vor fi gata la termen lucrările, proiectantul sau executatul, în funcție de responsabilitate, să suporte consecințele. Nu putem să avem proiectanți care fac proiecte atât de slabe și care în mod constant sunt scutiți de penalități. La un moment dat trebuie ca aceste firme de proiectare să nu mai poată participa la licitațiile Primăriei Timișoara”, mai spune Lațcău.

„Nu surprindeau în mod corect suprapunerea între pereții de sprijin în șantier și niște rețele de utilități. Proiectul a avut lacune în ceea ce privește repoziționarea în întregime a rețelelor de utilități. Pe de o parte este vina proiectantului. Pe de altă parte, să fim sinceri, nici ENEL, în avizul pe care l-a dat față de proiect, nu știa, repet, ENEL nu știa ce rețele are în teren. Post factum, după ce s-a decopertat, ENEL a descoperit că de fapt are mai multe rețele active pe care nu le avea surprinse în avizul pe care ni l-a dat”, a mai declarat viceprimarul.

Asocierea PAB România – Instal Group – Elecon Plus SRL este cea care lucrează la reabilitarea pasarelei Gelu. Șantierul este finanțat cu peste 12 milioane de lei din bugetul local.

About Post Author