Pasajul Solventul e la mâna CFR. Mai trebuie niște avize și nici proiectul nu e ajustat

Pasajul Solventul, una dintre cele mai așteptate lucrări de infrastructură din Timișoara, bate pasul pe loc. Avizele de la CFR încă nu sunt emise, iar proiectantul mai are de făcut ajustări, așa cum a cerut actuala administrație. Îm cazul fericit, în iulie ar putea începe șantierul.

Pasajul Solventul

Contractul de proiectare și execuție pentru Pasajul Solventul a fost semnat în septembrie 2020. El a fost câștigat de o asociere condusă de Spic Internazionale (lider/Italia), din care mai fac parte Pod-Proiect (Iași), Sylc Con Trans (Arad), terții Arcada Company (Galați) și Conextrust (Bacău) și subcontractanții Teoval & Co (Iași), FDF Electric Grup SRL (Iași), ISPCF (București), Radaria (Galați) și SC Yda Proiect Consulting SRL (Iași).

Pasajul Solventul va scoate de la bugetul local peste 111 milioane de lei și totul ar trebui să fie gata în 26 de luni. În martie, viceprimarul Ruben Lațcău spunea că „probabil la sfârșit de mai, început de iunie, vor începe efectiv lucrările”.

Modificări și avize

Realitatea din teren îl contrazice însă pe Lațcău. El admite acum că lucrurile sunt ceva mai complicate. Nu sunt nici toate avizele și nici proiectantul nu a făcut încă modificările cerute.

„Cu pasajul suntem în clarificări de la CFR, la partea de avizare. Am cerut proiectantului să facă niște modificări pe proiect. Trotuarul și pista din pasaj erau foarte înguste. Am cerut să se reducă din banda doi, se face la trei metri și atunci câștigăm 50 de centimetri și pe o parte și pe alta. Proiectul este în curs de actualizare. Până când nu are avizele finale nu facem recepția”, explică viceprimarul.

Încă nu se poate spune nimic clar despre Pasajul Solventul

Partea cea mai dificilă este „interconectarea” noii lucrări cu infrastructura deja existentă. Ruben Lațcău nu poate avansa acum decât un termen orientativ. „A mers foarte greu partea de avizare, mai ales că trece pe sub linia de cale ferată, sunt niște conducte mari ale Aquatim sub calea ferată. Cred că pe la sfârșit de mai o să avem toate avizele și în iulie să începem execuția. Până nu avem avizele de la CFR nu putem spune nimic clar”, afirmă acesta.

Pasajul care urmează să fie construit pe sub zece linii de cale ferată va avea peste 87 de metri lungime, cu câte două benzi pe sens și o linie de tramvai. Noua construcție va lega lega Calea Bogdăneștilor de strada Gării și va asigura o nouă legătură între partea de nord și cea de sud a Timișoarei.

About Post Author