Parcare inteligentă de 7,5 milioane de lei. Nu se știe unde, dar va fi gata în cea mai prolifică lună: mai 2020

strada Nemoianu

foto: Arhivă

Nu știm unde, dar se face! Chiar până în mai 2020, absolut întâmplător în campania electorală! Este vorba despre o parcare inteligentă undeva în interiorul Inelului I. E încă o idee a primarului Nicolae Robu, pentru care, la ultima rectificare bugetară, au fost alocate aproape 8 milioane de lei.

Nu avem parcări în centrul orașului și orice incursiune în această zonă înseamnă, uneori, zeci de minute pierdute pentru șoferii aflați în căutarea unui loc unde să-și lase mașina. Toate promisiunile făcute de primărie au rămas, până acum, doar în stadiul de promisiune. Și-au fost destule idei: parcare subterană sub Parcul Civic, parcare subterană la Hotel Central, parcare supraterană în zona Oituz.

Nu s-a stabilit unde, dar se face

În ultimul plen al CL a fost votată o rectificare bugetară care prevede alocarea a aproape 7,5 milioane de lei pentru o parcare inteligentă. Unde? Încă nu se știe! Dar primarul Nicolae Robu este foarte optimist. „Vrem să facem o parcare multinivel în partea centrală a orașului. Nu am stabilit încă locația, trebuie să ne confruntăm cu avizele, cu cei care ne dau avizele, de aceea nu este terenul stabilit. Nu ne trebuie o suprafață mare, ea va fi o parcare verticală. Va fi interiorul Inelului I”, explică edilul.

Cum funcționează? Sună un pic SF, dar detaliază același Robu. „Sunt niște structuri modulare multinivel, de regulă desfășurate suprateran, și se vine cu mașina într-un loc de primire și ieșire din parcare. Șoferul nu are decât să apese pe un buton, să ia un tichet sau să folosească un card, după care lasă mașina și pleacă. Totul durează câteva zeci de secunde. Sistemul automat ia mașina, o duce undeva pe verticală unde este cel mai potrivit loc liber în acel moment, iar când cel care și-a lăsat mașina vine s-o ridice apropie tichetul sau cardul de un cititor și sistemul automat îi aduce mașina joi și pleacă”, spune edilul. Întrebat de unde s-a inspirat pentru această idee, Robu spune că „ele au fost inventate de coreeni, apoi japonezii au venit cu variante îmbunătățite, ei cam domină lumea”.

Va fi gata în mai, fiindcă e o lună „prolifică”

Cele 7,5 milioane de lei sunt, de fapt, credite de angajament. Banii prevăzuți propriu-zis sunt 50.000 lei și, deși nu știm unde va fi și nici când va începe construcția, Robu știe când va fi gata. „Pregătim lucrurile și dăm drumul la licitație. Pe bugetul de 2020 creditele de angajament vor fi onorate cu bani efectivi. Vrem s-o avem gata la anul, s-o inaugurăm așa, prin luna mai, dacă se poate. Nu știu cum se nimerește, dar luna mai, nu numai în anii cu alegeri, așa s-a nimerit să fie mereu. Luna mai este o lună prolifică, ieși din iarnă, te apuci de treabă și finalizezi ce începi”, conchide edilul. Vă reamintim, Nicolae Robu este născut în luna mai și, în ultimii ani, de ziua lui sau în preajma acestei date, au fost inaugurate diverse investiții. Unul dintre exemple este Pasajul Michelangelo.

About Post Author