Parcare cu plată la Timișoara, doar în zona verde. În rest e gratis până la 1 martie

timpark

Șoferii nu vor mai plăti parcarea în Timișoara decât în centru, așa-numita zonă 0. Până la 1 martie 2022, în restul orașului este gratuit, fiindcă nu a fost aprobat încă noul regulament al Timpark. Din primăvară, se va plăti și parcarea în cartiere, pe străzile unde sunt amenajări și marcaje.

În Timișoara va fi suspendată plata parcării până la 1 martie 2022, peste tot, cu excepția zonei centrale. Nu vor fi eliberate, în aceste condiții, abonamente, așa cum erau obișnuiți șoferii. „Parcarea cu plată va fi obligatorie doar în Zona 0 a orașului, semnalizată cu panouri de informare verzi, zonă demarcată de Inelul 1 de trafic. Tarifele aplicabile pentru Zona 0 sunt aceleași ca până în acest moment, respectiv: 3 lei / oră tarif apel bip și card bancar, 0,75 euro / oră tarif SMS”, transmite Serviciul Comunicare al PMT.

Parcarea se plătește, în această zonă, până la 1 martie, de luni până vineri, între orele 8 și 17. În weekend și de sărbătorile legale este gratuit.

Trebuie aprobarea CL pentru noul Timpark

TimPark nu are regulament, după ce sistemul de parcări a fost scos de sub „umbrela” SDM și a ajuns în subordinea primarului Timișoarei. În ianuarie, proiectul de hotărâre de consiliu local pentru noul regulament va fi publicat pe site-ul PMT. El a fost supus deja consultării publice.

Noul regulament prevede că, în zona verde, parcarea se va face doar la 60 de minute și va deveni mai scumpă de la oră la oră. În zona verde, parcarea va începe de la 4 lei – prima oră și ajunge la 7 lei / oră, de la ora a patra. Vor fi 10 tipuri de abonamente. Cel mai scump este cel „combinat pentru Zonele I + II + III”, care costă 777 lei / an. În zona roșie, abonamentul anual va fi 681 lei, cel pentru zona galbenă – 423 lei, iar cel pentru zona albastră – 324 lei.

O altă noutate va fi așa-numitul abonament rezident, „pentru un singur autovehicul/persoană, pentru a permite cât mai multor persoane accesul la locurile de parcare/staționare disponibile în cartiere”. Asta nu înseamnă că, dacă plătiți abonament de rezident, veți avea și loc de parcare. Sistemul TimPark se va extinde, însă doar pe străzi pe care sunt amenajate sau marcate locuri de parcare. TimPark va fi funcțional pe circa 15% din străzi, în restul orașului parcarea fiind gratuită.

Mai multe detalii găsiți aici, însă proiectul care va fi supus la vot va suferi modificări, unele anunțate deja.