Pădurea Verde va ajunge toată la Primăria Timișoara, poate în toamnă. În cinci ani trebuie făcut parc

pădurea verde

foto: Arhivă

Dacă totul merge bine, din această toamnă, Primăria Timișoara ar putea deveni stăpâna absolută a celor 683 hectare pe care se întinde Pădurea Verde. Depinde de un aviz de la Ministerul Justiției. Ar urma fie amenajat acolo un parc imens, dar este avută în vedere și o extindere cu câteva hectare a Grădinii Zoologice.

Primăria Timișoara deține în prezent în jur de 50 de hectare din suprafața Pădurii Verzi. Restul până la 683 hectare este în proprietatea Romsilva. Legea 220 / 2018 spune că „se pot transmite, cu titlu gratuit, unele suprafețe de fond forestier din grupa I funcțională – vegetația forestieră cu funcții speciale de protecție, subgrupa 1.4.b. – păduri constituite în zone verzi în jurul localităților incluse în intravilan și subgrupa 1.4.a. – păduri special amenajate în scop recreativ (păduri-parc) (…) din domeniul public al statului și din administrarea Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva în domeniul public al unor unități administrativ-teritoriale, în scopul realizării amenajărilor necesare pentru realizarea pădurilor-parc”.

Promisiuni există încă din 2012, cu mult timp înainte de apariția acestei legi, și, la vremea respectivă, PMT ar fi fost dispusă chiar să facă un schimb. Adică, să cedeze către Romsilva suprafața forestieră pe care o deține la marginea județului, în zona Jdioara – Criciova.

Super-parc făcut de primărie

Potrivit aceleiași Legii 220 / 2018, în cinci ani de când va primi pădurea, Primăria Timișoara trebuie să amenajeze alei și piste de biciclete, trasee pietonale și zone de promenadă, să monteze bănci și iluminat public.

Prezent la Timișoara, ministrul Mediului, Costel Alexe, a spus, joi, că procedurile pentru finalizarea acestui transfer sunt aproape finalizate. „Discuția se rezumă la avizul pe care ar trebui să-l luăm de la Ministerul Justiției. În prima serie va fi cu siguranță și Pădurea Verde de la Timișoara (…) Trebuie ca, în discuțiile cu Ministerul Justiției, să spunem exact cât din această pădure va reuși administrația locală să amenajeze ca parc (…) Strategia Comisiei Europene este de a muta atenția de la pădurile României de pe partea de activitate economică și să dăm un rol mai mare conservării biodiversității și recreării. Am solicitat celor de la Romsilva să identifice în toate județele păduri care nu au funcționalitatea de pădure-parc și să putem face amenajări”, a declarat Alexe.

Transferul se va face în curând, spune ministrul Mediului

Întrebat când se va face efectiv acest transfer, ministrul Mediului a spus că nu peste mult timp. „Sper ca la început de august să finalizăm cu cei de la Ministerul Justiției toată această procedură. Sper să rezolvăm repede această problemă, pentru că suntem în schimburi repetate de clarificări cu Ministerul Justiției”, a completat Costel Alexe. El nu a oferit totuși un termen clar, dar a ținut să precizeze că se va întâmpla înainte de finalul anului.

Nu se știe ce suprafață va deveni efectiv pădure-parc, însă o parte din Pădurea Verde va completa „zestrea” Grădinii Zoologice. Primăria vrea de mai mult timp să extindă această arie, pentru a putea crea habitate noi animalelor găzduiet acolo. În prezent, o astfel de operațiune este imposibilă. După transferul de la Romsilva, în jur de 7 hectare din Pădurea Verde ar trebui să capete această destinație. Amenajările ar trebui terminate, potrivit Legii 220 / 2018, în cel mult cinci ani. Primii doi sunt rezervați întocmirii documentației și finalizării procedurilor de execuție. (sursa foto: www.adevarul.ro)

About Post Author