Opera Română, în șantier până în august 2021. Lucrările sunt oprite din cauza iernii

opera română

Fațada de la Opera Română ar trebui să fie gata spre sfârșitul verii 2021. Asta spun reprezentanții PMT, potrivit cărora lucrările sunt suspendate a doua oară în acest an. Întâi a fost pandemie, acum e frig. Șantierul ar fi trebuit să dureze 12 luni.

Nu e picior de muncitor pe șantierul de la Opera Română și, până dă colțul ierbii, la primăvară, e puțin probabil să mai fie ceva mișcare pe acolo. Potrivit primarului Timișoarei, lucrările nu pot avansa, pentru că a venit frigul.

„Este în grafic (șantierul – n.r.). Eu din câte știu trebuie să se aplice travertinul, dar momentan, din cauza vremii, s-au sistat lucrările. Conform graficului, trebuie să fie gata în primăvară. Deși sunt câteva probleme acolo, am discutat și cu directorul Operei, care și el e foarte interesat să continuăm aceste lucrări, eu sper că în primăvară, conform graficului, vom putea fi gata. Nu eu am făcut contractul, nu eu am făcut caietul de sarcini, deci vom vedea ce scoatem acolo”, spune Dominic Fritz.

A venit iarna la Opera Română

Șantierul de la Opera Română – Palatul Culturii a început la finele lunii octombrie 2019, când a fost predat amplasamentul. SC Alex Dia SRL își asumase un termen contractual de 12 luni și oferise un preț de 4,64 milioane de lei, cu TVA. S-a lucrat, la început, la consolidarea imobilului. Apoi au fost puse schele pe fațadă.

Apoi au apărut probleme cu travertinul. „Șantierul era avizat cu refolosirea travertinului existent. A fost aviz dat pe o anumită ipoteză, că trebuie păstrat în proporție de 70% cel puțin travertinul existent. Pentru asta, el trebuie dat jos, dus în laborator, supus unei expertize și apoi cel care se consideră că are și viabilitate trebuie pus la loc (…) Când s-a trecut la această operație, s-a constatat că, de fapt, tot se sfărâmă”, explica fostul primar Nicolae Robu. A fost obținut un nou aviz de la Ministerul Culturii, pentru înlocuirea travertinului, dar apoi s-a făcut o nouă pauză, timp în care au fost căutate statuile de pe fațadă, care n-au găsite.

La jumătatea lunii octombrie, reprezentanții PMT transmiteau că se lucrează în zilele în care permite vremea și oricum nu venise încă travertinul din Italia. Acesta a ajuns la Timișoara în noiembrie, numai bine să se poată intra în… vacanță. Fiindcă e frig.

Încă peste cinci luni, din martie 2021

De fapt, firma nu prea are motive să se grăbească, pentru că, potrivit celor din PMT, mai are la dispoziție o grămadă de timp pentru a termina lucrarea.

Potrivit aceleiași surse, avizul de la Ministerul Culturii a venit abia în martie 2019 și nu e tot. „În 19 martie 2020 s-a dat ordin de începere a lucrărilor, sistat însă, după numai două zile, din cauza stării de urgență. Din 1 iunie 2020 a fost dat din nou ordin de începere. Acum, lucrările sunt sistate. Vor fi reluate când ne permite vremea, probabil martie 2021. Din acel moment, mai au 5 luni și 20 de zile până la finalizare”, ne-au precizat reprezentanții PMT.

Altfel spus, fațada Operei ar putea fi gata, dacă nu mai apare nimic neprevăzut, undeva în august 2021. La aproape doi ani de când a fost predat, cu tam-tam, amplasamentul pentru un șantier care ar fi trebuit să dureze… 12 luni.