Începe șantierul la Opera Română. Va dura un an, impune restricții pentru pietoni și costă un milion de euro

opera română

Mult discutata reabilitare de la Opera Română poate începe acum, în prag de iarnă. Lucrarea va costa aproape un milion de euro și presupune, în prima fază, consolidarea clădirii și, ulterior, refacerea fațadei placate cu travertin. Va dura, conform contractului, un an, iar accesul pietonal în zonă va fi restricționat.

Primarul Nicolae Robu, mitropolitul Banatului ÎPS Ioan Selejan, și directorii Operei Române, respectiv Teatrului Național au asistat, miercuri, la ceea ce înseamnă predarea amplasamentului către firma care va reabilita fațada Palatului Culturii. Alex Dia Construct a câștigat licitația organizată de PMT și va primi 4,64 milioane de lei, cu TVA, pentru această lucrare. Banii provin integral de la bugetul local.

Sunt două faze ale șantierului

Prima fază este consolidarea imobilului. „Se face organizarea de șantier, delimitarea zonei, amplasarea de schele acolo unde este cazul, se va lucra cu schelă mobilă ca să nu se prindă în ziduri, telescopică, sunt detalii tehnice. Se va săpa pe lângă fundație, se va face investigarea de rigoare și în mod sigur se impun injectări, cu anumite substanțe folosite pentru consolidare. După ce se termină partea asta, se lucrează la fațadă, unde se ia bucată cu bucată tot ce este aplicat. Se analizează, multe sunt crăpate. Se va vedea în momentul în care se dezlipesc, acum avem o hartă întocmită de proiectant pe baza a ceea ce s-a putut vedea, spune primarul Nicolae Robu. Practic, se va face o analiză placă cu placă, iar ce este deteriorat va fi înlocuit.

Macara de 25 metri

Șantierul propriu-zis va începe în jurul datei de 10 noiembrie, cu faza de consolidare. Aceasta va dura până la sfârșitul anului. Schelele vor fi montate ulterior, ocazie cu care va fi amplasat și un gard de protecție, pentru ca trecătorii să nu umble printre utilaje. „În prima parte vom face consolidarea. Probabil vom începe din 10 noiembrie, lucrările o să dureze aproximativ 40 de zile lucrătoare.

Vom monta schelele pe partea de nord, dar numai după realizarea săpăturilor. În momentul în care se va finaliza consolidarea părții cu teatrul se va trece la cea a operei. Vom pune schele pe etape, probabil că în jur de 40 de zile lucrătoare va dura montarea schelelor. Schelele vor fi prinse de fațadă, în zona de piațetă va fi pus un gard de protecție, foarte asemănător cu cel de la Politehnică. Vom lucra cu o macara de 25 de metri și probabil vom amplasa, dacă e nevoie, și a doua macara”, explică Alexandru Agoston, reprezentantul constructorului.

Una dintre operațiunile care ar putea fi complicate este alegerea travertinului. „Fiind un monument de Categoria A, proiectul se avizează de Monumente Timișoara, urmând să fie depus la București. Travertinul va fi ales la București. Firma care a venit cu noi la licitație este una foarte cunoscută la nivel mondial și are 44 de cariere de piatră. Săptămâna aceasta se adună mostrele, iar apoi vor fi trimise la Monumente. Provocarea este birocrația, sperăm să nu avem probleme. Dacă documentele o să meargă bine, lucrarea propriu-zisă nu ține mai mult de opt-zece luni”, estimează Agoston.

De trei ani și jumătate se încearcă deschiderea șantierului

Povestea reabilitării fațadei Operei Române a început în februarie 2016, când primarul Nicolae Robu anunța încheierea unei licitațiii câștigate la un preț puțin mai mare de 750.000 de lei, cu termen șase luni. Tot SC Alex-Dia Construct SRL ar fi trebuit să lucreze, însă proiectul nu avea aviz de la Ministerul Culturii. Cea de-a doua licitație, organizată în acest an, este cea pe baza căreia începe propriu-zis lucrarea.

„Urmare a cerințelor din avizul din 2017 emis de Ministerul Culturii și Identității Naționale, soluția inițială a fost modificată, rezultând articole noi de deviz ce nu au fost ofertate inițial, lucrări suplimentare, demontare elemente deteriorate, consolidări suport placaje, placare travertin lipsă, impermeabilizare și neutralizare, placare trepte și contratrepte, injectări consolidări fundații, inclusiv asistență și proiectare ulterioară pe specialitatea monumente istorice”, se precizează în caietul de sarcini.

Constructorul va face și lucrări de consolidare, prin injectarea fundațiilor din exterior, cu rețete care să conțină lapte de ciment și silicat de sodiu, va reface hidroizolația de la terasa arcului, va realiza schele și copertine provizorii. Potrivit aceluiași caiet de sarcini, „execuția și proiectarea se vor face concomitent, astfel proiectul tehnic se va completa sau finaliza pe parcursul execuției lucrărilor”.

Construcția Palatului Culturii, începută în 1871, după planurile arhitecților vienezi Helmer și Fellner, a fost finalizată în 1875. Imobilul a fost devastat de două incendii. După al doilea incendiu, izbucnit în 1920, au rămas intacte doar aripile laterale. Reconstrucția a fost făcută în stil neobizantin, după planurile lui Duiliu Marcu.

About Post Author