20 ianuarie 2021

La Opera Română a ajuns travertinul. Ar trebui să înceapă și montarea pe fațadă / FOTO

Opera Română

Prima tură de travertin a ajuns, în sfârșit, la Timișoara.

Lucrările de la Opera Română nu sunt gata, deși a trecut anul prevăzut în contract. Vestea bună e că la Timișoara pare să fi ajuns travertinul care trebuie pus pe fațadă. Primele stive de plăci sunt deja în fața Palatului Culturii.

Șantierul de la Opera Română – Palatul Culturii a început la finele lunii octombrie 2019, când a fost predat amplasamentul către SC Alex Dia SRL. Firma își asumase un termen contractual de 12 luni și oferise un preț de 4,64 milioane de lei, cu TVA. S-a lucrat, la început, la consolidarea imobilului și apoi au fost puse schele pe fațadă.

Era vorba de înlocuirea travertinului existent deja, dar nu se știa gradul de deteriorare al acestuia. N-a fost însă așa cum a fost prevăzut de la bun început. „Șantierul era avizat cu refolosirea travertinului existent. A fost aviz dat pe o anumită ipoteză, că trebuie păstrat în proporție de 70% cel puțin, sau nu mai știu, travertinul existent. Pentru asta, el trebuie dat jos, dus în laborator, supus unei expertize și apoi cel care se consideră că are și viabilitate trebuie pus la loc (…) Când s-a trecut la această operație, s-a constatat că, de fapt, tot se sfărâmă”, explica fostul primar Nicolae Robu.

Trebuie să înceapă montarea

A fost obținut un nou aviz de la Ministerul Culturii, pentru înlocuirea travertinului, dar apoi s-a făcut o nouă pauză, timp în care au fost căutate statuile de pe fațadă. N-au fost găsite, însă pe fațadă tot nu a părut, multă vreme, că se întâmplă nimic. La jumătatea lunii octombrie, reprezentanții PMT transmiteau că se lucrează, dar numai în zilele în care temperaturile trec de un anumit nivel. Ei admiteau totuși că nu există, de fapt, nici… materia primă. „Se execută lucrări la fațadă, respectiv la tencuială. În zilele în care temperatura scade sub 10 grade Celsius nu se poate lucra. Travertinul va ajunge din Italia în 10 zile”, explicau aceștia.

La începutul acestei săptămâni, în fața Palatului Culturii au apărut primele stive de plăci de travertin. Încă nu se vede nici o mișcare în sensul montării acestora pe fațadă, dar e un semn că, totuși, ceva-ceva se va întâmpla. Când și în ce măsură vor permite temperaturile vom vedea. Cert este că termenul de execuție a expirat, iar reabilitarea Operei Române e încă una dintre lucrările contractate de primărie care va fi gata… când va fi gata.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: