22 ianuarie 2021

OilRight sau cum să nu mai arunci aiurea uleiul uzat. Poți face lumânări parfumate

oilright

Lumânări parfumate, din ulei de la cartofii prăjiți. Este alternativa curată pe care le-o propune timișorenilor cea mai nouă întreprindere socială din oraș. OilRight vrea să facă mult mai accesibilă colectarea uleiului uzat din gospodării.

OilRight se axează pe activarea, în rol de colectori, a consumatorilor casnici. Aceștia produc peste jumătate din uleiul alimentar uzat, mai mult decât restaurantele sau cantinele. Peste 90% dintre consumatorii casnici nu colectează selectiv acest ulei. De acum, OilRight oferă timișorenilor o alternativă curată de colectare și reutilizare a uleiului alimentar folosit, producând lumânări decorative. Acestea se vor vinde ca produs finit, prin distribuitori și de pe site-ul propriu, dar și sub formă de kit Do It Yourself.

Din 15 decembrie, OilRight va deschide un punct fix de colectare a uleiului uzat, la sediul său din cadrul building.a.community, proiect al Ambasada, pe str. Penes Curcanul 4-5. De la finalul lui ianuarie 2021, alături de Borcanul cu Ulei, OilRight va dezvolta și o rețea de colectare de la domiciliu.

În parteneriat cu OilRight Slovenia, care implementează acest model de afacere încă din 2014, echipa OilRight din Timișoara își propune ca, peste trei ani, să ajungă la:

  • o comunitate responsabilă de minimum 350 colectori persoane fizice
  • peste 200 tone de ulei uzat colectate, deci 200.000 milioane litri ape reziduale necontaminate.
  • trei locuri de muncă pentru persoane marginalizate

Altfel spus, lumânările parfumate realizate din ulei alimentar uzat reciclat sunt soluția unor probleme de mediu și sociale. Dacă alegi să faci chiar tu lumânarea, te poți distra în propria bucătărie, amestecând culorile și parfumul.

OilRight este creată de o echipă din Timișoara, în cadrul poiectului „Acceleratorul de Întreprinderi Sociale”, co-finanțat din Fondul Social European, prin Programul Operational Capital Uman 2014-2020.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: