22 ianuarie 2021

building.a.community. Povești care ne despart, dar ne țin împreună, în vremuri ciudate

building.a.community

@Petru Cojocaru

Sunt vremuri care ne țin departe unii de alții, dar, pe de altă parte, ne-au învățat cât de important este să ținem aproape. Așa am învățat cât de mult ne trebuie spații de întâlnire, spații de lucru individuale și modele de funcționare diferite. Așa a apărut building.a.community.

Centrul Cultural Plai face, din 2006, un exercițiu de comunitate. Asta a însemnat, de-a lungul timpului, un festival, intervenții urbane, reconversii industriale, ocuparea spațiului urban și producții artistice construite special pentru impact și colaborare. S-a lucrat alături și pentru comunitatea locală, s-au stabilit colaborări de toate felurile, astfel încât să fie mai ușor de înțeles că fieccare avem un rol într-o comunitate funcțională.

Pandemia a însemnat o regândire a nevoilor de întâlnire, de separare și de funcționare. building.a.community este, în aceste condiții, un studiu de caz hibrid, care se dezvoltă ascultând nevoile antreprenorilor atipici, care sunt suflul creativ al unei comunități funcționale. Acest hub atipic este creat din containere maritime scoase din uz, cu interioare naturale din placaj brut de plop. spațiile vor găzdui unii dintre cei mai activi antreprenori creativi din Timișoara într-un exercițiu hibrid de reziliență: Bogdan Cotîrță, ePretext, Gruni, Ludic, OilRight, ONE, Space Artisan și Skinder.

Despre comunitate și cum creștem alături de ea

„În contextul proiectului European – Cultural and Creative Spaces and Cities – pe care lucrăm alături cu rețeaua Trans Europe Halles, am adaptat o agendă de evenimente și le-am transformat în crearea de spații și contexte resursă pentru comunitatea locală și așa încercată dincolo de limite de realitatea pandemiei. Am decis investim în spații pe care comunitatea le poate exploata pentru a-și genera singură învățarea și poate chiar și un venit suplimentar. Un spațiu pentru activități zilnice pentru rezidenți, o grădină comunitară pentru o curte, dar și pentru întreg cartierul, building.a.community este un pretext de a explora felul în care comunități din Timișoara își asumă un spațiu”, explică Andrea Curuț, de la Ambasada.

„Mi-am dorit neapărat un spațiu conectat la comunitatea creativă, fiindu-mi necesar pentru studioul propriu de producție muzicală care va presupune o activitate preponderent colectivă. Dincolo de activitatea în Melting Dice, acest nou proiect nou va fi unul cât mai deschis spre colaborări diverse și își propune să aducă la un loc muzicieni și artiști dintre cei mai diferiți. Vecinii sunt foarte importanți și un bun punct de plecare și de întoarcere”, spune, la rândul lui, Bogdan Cotîrță.

De fapt, pentru toți rezidenții – Andrei Jecza / ePretext, Livia Coloji / Gruni, Alina Giurgiu / Ludic, Roxana Damaschin-Țecu / OilRight, Andreea Iager-Tako / ONEshirt, Paul Hetzl / Space Artisan și Dani Skinder / Skinder – ceea ce a ce contat cel mai mult a fost sentimentul de apartenență la comunitate. Practic, building.a.community vorbește despre povești unice care formează Timișoara.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: