Ofertă unică pentru Turnul de Apă din Iosefin. De la o firmă din Napoli și trei societăți din sudul țării

Primăria Timișoara a primit o singură ofertă la licitația de execuție pentru refuncționalizarea Turnului de Apă din Iosefin. Proiectul trebuie să fie gata integral în doi ani și jumătate. Rămâne de văzut dacă oferta va fi considerată conformă și dacă va fi semnat și contractul.
Licitația pentru găsirea unui constructor care să refacă Turnul de Apă de pe strada Barițiu a fost lansată în luna iulie. Cea mai mare parte din banii pentru „refuncționalizare imobil pentru Centru Cultural – Turn de Apă, Iosefin” vin prin Granturile SEE 2014-2021, în cadrul Programului Ro-Cultura. De proiect se ocupă Primăria Timișoara, alături de Asociația Prin Banat, ca partener, care pun și ei restul de bani. Contractul de finanțare a fost semnat în septembrie 2020, iar data de finalizare a proiectului este 29 februarie 2024.
„Amenajarea exterioară presupune o rampă de acces către turn și amplasarea unei mici construcții (birou administrativ si grupuri sanitare), care împreună să constituie un aparat complex de intrare. Accesul în turn este tratat ca un traseu pentru observarea construcției din exterior și care poate fi folosit ca spatiu expozițional. Se va demola gardul existent, se va amenaja terenul cu rampă de acces, se vor realiza gradene de beton și o copertină”, scrie în fișa tehnică. Construcția reabilitată va avea, la final, un punct de belvedere, un ascensor panoramic interior și un sistem de iluminat architectural.
Asociere… interesantă pentru Turnul de Apă
A fost depusă o singură ofertă, din partea asocierii Alca European Foundss (lider) – Research Consorzio Stabile Societate Consortile ARL – Nibaco – Echipament Electric. Cele patru firme provin din Ialomița, Napoli, Dolj și Teleorman. Liderul de asociere are sediul social în comuna Dridu, firma este înființată în 2017 și are ca obiect de activitate „lucrări de construcții a clădirilor rezidențiale și nerezidențiale”. În 2020 a avut șapte angajați și un profit de 1,3 milioane de lei.
Research Consorzio Stabile Societate Consortile ARL vine de la Napoli și are o sucursală în București, deschisă tot în 2017. Firma-mamă din Italia este „abonată” la lucrările din situl arheologic de la Pompeii. În România, sucursala ei a avut lucrări la Turnul Pompierilor de la Cluj, unde nu a reușit să respecte termenul contractual inițial, fiind nevoie de o prelungire, dar și la Constanța, unde lucrează la reabilitarea Muzeului de Istorie Națională și Arheologie, a Cetății Carsium, de la Hârșova, și la „salvarea și punerea în valoare a Mormântului pictat Hypogeu”. Acest din urmă contract a fost licitat în vara trecută, de CJ Constanța, și a fost atribuit la un preț de peste un milion de euro. Majoritatea acestor lucrări sunt finanțate din bani europeni. Presa din Cluj nota că firma italiană era investigată de procurori pentru presupuse legături cu Cosa Nostra.
Prețul maxim oferit de PMT pentru această lucrare este de 7,88 milioane de lei, cu TVA, iar termenul de execuție este de 15 luni. Turnul de Apă de pe strada Barițiu a fost construit în urmă cu mai bine de un secol, după planurile inginerilor Janos Lenarduzzi și Richard Sabathiel, contrasemnate de Stan Vidrighin, inginer-șef al Timișoarei la acea vreme.