Se pun schelele pe Turnul de Apă. Primăria a semnat contractul de reabilitare

Primăria Timișoara a semnat contractul pentru reabilitarea Turnului de Apă din Iosefin. Se va ocupa de asta asocierea de firme care a depus unica ofertă la licitație. Totul trebuie să fie gata în 15 luni.
Lucrările de reabilitare a Turnului de Apă din Iosefin vor începe, în sfârșit, în această toamnă. Primăria Timișoara a semnat contractul de execuție a reabilitării cu asocierea Alca European Foundss SRL – Research Consorzio Stabile Societa Consortile a Responsabilita Limitata. Aceasta a fost singura interesată de contractul scos la licitație în luna iulie. Prețul oferit a fost de 7,59 milioane de lei, cu TVA, un pic mai mic decât cel maxim oferit de municipalitate. Durata de execuție a lucrărilor este de 15 luni.
„Proiectul face parte dintr-o strategie mai amplă de reconversie a spațiilor industriale din Timișoara pentru cultură. Mă bucur că acest șantier va fi gata fix când vom fi Capitală Culturală a Europei, în 2023, iar Turnul de Apă va deveni una din stațiile culturale esențiale în cadrul acestui proiect atât de important”, spune primarul Dominic Fritz.
Lucrările vor consta în restaurarea scărilor și a balustradelor și vor fi păstrate cele două rezervoare, care vor fi un pic modificate. De asemenea, se vor face scări interioare noi, vor fi înlocuite tâmplăriile exterioare, se vor aplica tehnici de curățare adaptate finisajelor existente cărămidă aparentă/beton și vor fi realizate noi finisaje interioare. În interior vor fi amenajate o cafenea, o sală de expoziții, un spațiu foaier, o sală pentru activități culturale și un punct de belvedere. Va fi montat, de asemenea, un lift pentru vizitatori.
Bani norvegieni, până în 2024
După reabilitare, turnul va fi preluat de Asociația Prin Banat, care a plănuit 120 de programe cu scop educativ și de informare pentru reanimarea cartierului Iosefin. Proiectul este finanțat prin Granturile SEE 2014-2021, în cadrul Programului Ro-Cultura. El este implementat de Primăria Timișoara și Asociația Prin Banat, pe o durată de 41 de luni, dar nu mai târziu de 29 februarie 2024.
Turnul de Apă de pe strada Barițiu a fost construit în urmă cu mai bine de un secol, după planurile inginerilor Janos Lenarduzzi și Richard Sabathiel, contrasemnate de Stan Vidrighin, inginer-șef al Timișoarei la acea vreme.