17 ianuarie 2021

„O neîmplinire, asta e”. Primăria Timișoara nu a reușit să împartă, de aproape 4 ani, terenuri de casă pentru tineri

terenuri de casă

Terenul de casă promis de primărie pare încă foarte departe pentru cei 128 de beneficiari ai Legii 15. De la Agenția Națională de Integritate, la Curtea de Conturi, procedura PMT a fost întoarsă pe toate părțile și încă nu e finalizată. Asta e, spune primarul.

În martie 2017, Primăria Timișoara publica lista celor 128 de norocoși care făcuseră punctajul necesar pentru a primi teren de casă în baza Legii 15 / 2003. Printre ei, angajați din PMT sau rude ale unor angajați și consilieri locali. S-a făcut, în prima fază,o interpelare la Agenția Națională de Integritate, pentru a se vedea dacă oamenii sunt sau nu în conflict de interese. A fost însă doar primul „hop” dintr-o cursă care, după aproape patru ani, e departe de a fi încheiată.

Între timp, în procedură a „intrat” și Curtea de Conturi, care a dispus niște măsuri. Primăria susține că s-a conformat și aștepta OK-ul de la CC, astfel că, în iunie 2020, consilierii locali au aprobat modelul de contract de atribuire în folosință gratuită și procesul-verbal de atribuire teren. Între timp, s-ar fi descoperit că unii dintre cei de pe listă și-au cumpărat case sau apartamente. Așa că se așteaptă încă „închiderea măsurii” de către inspectorii Curții de Conturi.

Curtea de Conturi reloaded

Și totuși… Unii dintre potențialii beneficiari ai terenurilor s-au adresat chiar și CC. „Primarul spune că nu e treaba lui să dea terenurile și nu poate face nimic (…) Cei din comisie, în frunte cu Mircea Hărăbor, susțin că nu pot finaliza atribuirea pe motiv că este Curtea de Conturi în control la primărie și analizează dosarele, ca și cum dacă vine CC se stopează activitatea. Ei verifică legalitatea documentelor, nu blochează desfășurarea activității”, explică unul dintre ei. Oricum, pe parcela unde află terenurile, în zona Ovidiu Balea, nu s-a făcut nimic, nu există drumuri de acces și nu sunt utilități.

În ultimul plen al CL, consilierul independent Adrian Orza a adus în discuție subiectul. El spune că tinerii susțin că, la unul dintre procesele deschise împotriva PMT, juristul primăriei ar fi spus în instanță că există un răspuns de la Curtea de Conturi.

„Domnul Hărăbor a ieșit la pensie, s-a făcut altă comisie, așteptăm să închidă Curtea de Conturi măsurile. Avem totul pregătit, am prezentat comisiei și sper ca la sfârșitul lunii să se termine și să dăm terenurile (…) Unii au deja proprietăți și au declarat că nu au.

Cred că acolo și-a bătut Curtea de Conturi, că avea informații că unii au terenuri și aveau informații false. Automat când au primit, în martie, peste o lună aveau deja terenuri sau proprietăți. Și după aceea au venit cu declarații false. Avem peste 20 de astfel de persoane, din păcate. Dacă avem răspuns de la Curtea de Conturi, convocăm și dăm drumul”, a explicat viceprimarul Farkas Imre, președintele comisiei care se ocupă de atribuirea terenurilor.

Primarul are „un gust amar”

Primarul Timișoarei spune că nu e implicat în niciun fel. „Este supărător, eu îi înțeleg pe toți, să stai, cred că sunt trei ani, și cu niște bani blocați, așteptând ceva ce ți se cuvine, din moment ce ai respectat toate regulile competiției pentru a obține așa ceva. (…) Ei și-au făcut datoria, cu toții, dar este greu de înțeles cum de, după trei ani, noi încă nu le avem repartizate. Nu m-am amestecat nicio clipă, au fost acele discuții inițiale, că pe listă sunt și apropiați ai mei, oameni care lucrează în aparatul primăriei, în zonele foarte apropiate de cabinetul primarului, în interacțiune directă cu primarul.

Am lăsat lucrurile să se desfășoare fără nici cea mai mică implicare din partea mea. Nu pot decât să spun că am un gust amar că, nici la ora actuală, tinerii care au respectat toate regulile nu sunt în posesia terenurilor”, a afirmat acesta, în plen.

Cu 10.000 de euro blocați în cont

Tinerii care erau interesați de un astfel de teren de casă trebuiau să locuiască în Timișoara, să nu aibă mai mult de 35 de ani și dețină în cont aproximativ 10.000 euro. Printre cei 128 de norocoși s-au numărat Sanda Greblă, șefă de serviciu în PMT, Cătălin Iapă, fost consilier personal al primarului, secretar de stat în Ministerul Dezvoltării sau Robert Kristof, fost consilier personal al primarului, administrator public al orașului. Ultima dată, lista a fost actualizată în decembrie 2019. Ea va fi, foarte probabil, actualizată din nou.

„Chiar am întâlnit o domnișoară care mi-a spus «domn’ primar, eu vreau să renunț, am așa un sentiment de gust amar». Na, asta e. Apare ca o neîmplinire a noastră, nedreaptă până la urmă”, a conchis, în plen, primarul Timișoarei.

2 thoughts on “„O neîmplinire, asta e”. Primăria Timișoara nu a reușit să împartă, de aproape 4 ani, terenuri de casă pentru tineri

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: