Terenuri de casă pentru tineri de la PMT, încă un episod. Când se dau efectiv nu știe nimeni

terenurile

Epopeea „terenuri de casă pentru tineri” a ajuns la un nou episod. La aproape trei ani de la prima listă de câștigători, consilierii locali votează din nou disponibilitatea parcelelor. Când vor fi ele distribuite efectiv nu se știe.

În martie 2017, în CL Timișoara era votată lista cu cei 128 de beneficiari ai Legii 15/2003, care le permite tinerilor să primească teren de casă. A fost un concurs de dosare, cu punctaje. Lucrurile au fost însă complicate de la început. Pe listă se aflau apropiați ai primarului Nicolae Robu, un consilier local, fiul unui consilier local de la vremea respectivă, dar și mai mulți angajați din PMT. Printre aceștia, Sanda Greblă, Cătălin Iapă sau Robert Kristof. Primarul Nicolae Robu a cerut atunci Agenției Naționale de Integritate să se pronunțe dacă există vreun conflict de interese.

În așteptare de trei ani

Procedura s-a tot prelungit și, între timp, pe fir a intrat și Curtea de Conturi. În urma intervenției acestei instituții a fost reanalizat fiecare dosar și s-a constatat că se califică la punctaj pentru a urca pe listă alte patru persoane. S-a refăcut „clasamentul” și, la finele lui 2019, a fost votată noua listă. E nevoie însă de acordul Curții de Conturi, care să confirme că a fost urmată procedura legală. „Acum trebuie să vină să-și exprime expertiza competentă asupra soluțiilor oferite. Dacă nu se încheie măsura, riscăm siguranța relațiilor contractuale cu beneficiarii: să se facă atribuirea efectiv cu contract de comodat și Curtea să vină să anuleze… este o ipoteză”, spun cei din PMT.

Între timp, subiectul ajunge din nou pe ordinea de zi a plenului CL. În plenul din 31 ianuarie, consilierii locali trebuie să valideze lista de terenuri de casă disponibile care pot fi atribuite în folosință gratuită potrivit Legii 15/2003. Sunt exact cele 128 de parcele care așteaptă, de aproape trei ani, să fie distribuite tinerilor.