Noua maternitate de la Spitalul Județean ar trebui deschisă în iarnă. Până în toamnă e gata construcția / FOTO

maternitate

Dacă totul merge bine, în iarnă ar putea fi deschisă noua maternitate a Spitalului Județean. Ar fi primul spital public construit de la zero la Timișoara, în ultimii 34 de ani. Banii sunt, în mare parte, de la UE, printr-un program România – Ungaria.

Viitoarea maternitate a Spitalului Județean ar trebui să fie gata, din punct de vedere al construcției, la începutul toamnei. „În 1 septembrie 2023 finalizăm lucrările la cea mai modernă maternitate din regiune și nu folosesc cuvinte mari. Ce am construit de la piatra de temelie, în acest mandat, va fi cea mai bine pusă la punct maternitate, inclusiv din partea noastră de Europa. După recepție și după dotarea corespunzătoare a clădirii, în iarna lui 2023, vom marca o premieră medicală importantă: singura maternitate publică din Timișoara construită în ultimii 50 de ani”, a transmis președintele CJ, Alin Nica.

Investiția este finanțată din fonduri europene, printr-un proiect România – Ungaria, dar și de la bugetul de stat și cel al Consiliului Județean Timiș. Totul costă peste 13 milioane de euro, cu tot cu aparatura care este necesară.

Contractul, semnat acum aproape trei ani

Contractul pentru construirea noii maternități a fost semnat în iulie 2020. Acesta viza proiectarea și execuția și a fost încredințat asocierii Construcții Erbașu SA – Tehnodomus SRL – Hospital Technical Solutions – Kral Medical Solutions SRL – Tehnoplus Medical Service – Sfera Con.

Noua maternitate va fi construită între Spitalul Județean și Casa Austria. Ea va avea o suprafață desfășurată de 6.000 metri pătrați, cu o suprafață utilă de 4.761 mp. Spitalul va avea compartimente de fertilizare in vitro, ginecologie, chirurgie laparoscopică și histeroscopică, obstetrică fiziologică și spitalizare de zi, terapie intensivă, prematuri, nou născuți eutrofici, secție ATI, bloc operator, săli de nașteri și camere de gardă.

Ce mai e de cumpărat

Între timp, CJ Timiș se ocupă de achizițiile de echipamente medicale și mobilier. Aparatura este cumpărată deja în mare parte, fiind vorba de mamograf, aparat de radiologie, monitoare funcții vitale, ecograf Doppler, mese multifuncționale sau panouri de radioprotecție. Urmează să fi scoase la licitație ultimele loturi de aparatură mdicală.

Este în derulare în această perioadă licitația pentru cumpărarea de mobilier. Aceasta include canapele de consultații, fotolii de recoltare, paturi de gardă, paturi de spital și noptiere, mese pentru instrumentar și așa mai departe.

Primăria Timișoara vrea și ea să construiască o maternitate nouă pentru Spitalul Municipal, în zona Balta Verde. Proiectul are deja autorizație de construire, fiind posibilă de îndată lansarea licitației de execuție. Cu o condiție: să existe și bani. Investiția este evaluată la peste 680 milioane de lei, fără TVA, și nu poate fi susținută doar din bugetul local. Municipalitatea a depus proiectul la finanțare prin PNRR, însă nu a reușit să obțină banii.

About Post Author