Nota de plată de la tunelurile pentru urși care nu există pe A1: peste 230 de milioane de lei

Statul român va depune contestație în anulare împotriva hotărârii Curţii Internaţionale de Arbitraj de la Paris, care dă dreptate companiei Salini Impregilo în privinţa rezilierii contractului pentru Lotul 2 din autostrada Lugoj-Deva. Italienii trebuie să primească daune de peste 230 de milioane de lei.
CNAIR a pierdut procesul cu asocierea Salini Impregilo – Secol SpA, iar statul român trebuie să achite daune-interese de peste 230 de milioane de lei plus cheltuieli de judecată. Este vorba despre tunelurile pentru urși, de pe Lotul 2 al Autostrăzii Lugoj-Deva. Procesul s-a judecat la Curtea Internațională de Arbitraj de la Paris. Povestea este cunoscută: CNAIR a reziliat parțial și unilateral contractul cu Salini Impregilo, după ce compania italiană a făcut proiectul tehnic pentru tunelurile pentru urși. Secțiunea E a fost eliminată din contract și a fost scoasă la licitație de CNAIR, separat, în 2019.
Curtea Internațională de Arbitraj a dat dreptate constructorului, iar CNAIR este bună de plată. „Declară că contractul este încă în vigoare; declară că plata pentru lucrări modificate și suplimentare și elemente ale lucrărilor care ar fi trebuit, dar nu au fost, certificate este exigibilă (…) acordă daune-interese, reprezentând suma de 232,3 milioane de lei (incluzând dobânda până la 31 martie 2020), care să fie plătite de Pârâtă Reclamantei (…) dispune că pârâta va plăti reclamantei 2,06 milioane lire sterline, 67.327,52 euro și 3 milioane de lei, reprezentând cheltuieli de judecată” se arată în decizia curții de arbitraj, citată de ziaruldehunedoara.ro.
Bode: Este inadmisibil
Ministrul Transporturilor, Lucian Bode, spune că statul român va face apel. Potrivit acestuia, în primă instanță, CNAIR a câștigat, dar, la a două instanță, statul român nu a fost reprezentat. „Cred că statul român trebuie să uzeze de toate pârghiile pe care le are pentru a opri punerea în aplicare a acestei hotărâri. Am demarat procedurile de contestaţie în anulare la această hotărâre şi am speranţa că (…) putem să întoarcem această hotărâre (…) Fostul contract este în vigoare.
Asta spune decizia Curţii de Arbitraj de la Paris. Asta presupune că antreprenorul italian trebuie să fie repus în contract să continue lucrările la valorile stabilite în contract şi, bineînţeles, noi să achităm acele despăgubiri. Acest lucru este inadmisibil din punctul meu de vedere (…) Am aflat de la avocatul angajat de companie un lucru şocant: între prima instanţă şi Curtea de Arbitraj de la Paris niciun angajat al statului român nu s-a prezentat să apere interesele României. Pur şi simplu, angajaţi ai Companiei de Drumuri au refuzat să meargă în instanţă şi să spună adevărul”, a declarat Bode, citat de Agerpres.
LIcitația a fost pornită acum un an
În iunie 2019, CNAIR a scos la licitație proiectarea și execuția Secțiunii E din A1, cea cu tunelurile pentru urși, respectiv finalizarea Secțiunii D. Suma oferită. peste 352,24 milioane de euro. „Lungimea celor două tuneluri va fi de aproximativ 2,13 km. Tunelurile vor fi formate din două galerii unidirecționale prevăzute pe fiecare cale de circulație cu platforma de 11,25 m, din care parte carosabilă 2×3,75 m, banda de încadrare de 0,25 m, banda de urgență de 2,50 m și acostamente de 2×0,50m, la care se mai adaugă trotuare laterale 2×0,75 m”, spuneau cei de la CNAIR. Recent, directorul CNAIR, Mariana Ioniță, a spus că A1 nu poate fi gata mai devreme de 2023. „Vorbim despre sectorul Lugoj-Deva, secțiunea D, și finalizare constructie sector E, o secțiune cu o dificultate ridicată, drept pentru care un calendar estimat în baza datelor prezente indică finalizarea în anul 2023”, a declarat Ioniță.