Noaptea Muzeelor, în weekend, la Timișoara / PROGRAM

noaptea muzeelor

Ce faceți sâmbătă seară? De exemplu, puteți da o „tură” la Noaptea Muzeelor. Sunt diverse activități, pentru mici și mari, care propun un alt mod de petrecere a timpului liber. În curtea Bastionului Theresia vor din nou concerte și demonstrații cu foc, dar nu e singura ofertă.

Iubitorii de artă și de frumos sunt invitați să se bucure de o nouă ediție în cadrul Nopții Muzeelor. Instituțiile de cultură din Timișoara își deschid porțile până târziu pentru toți cei curioși. Pentru a patra oară, și clădirea Nokia se transformă în muzeu.

Noaptea Muzeelor este un eveniment anual cultural patronat de Consiliul Europei, de UNESCO și de Consiliul Internațional al Muzeelor (ICOM). Primul eveniment de acest gen a avut loc în 1997 în Berlin. Muzee și instituții culturale din zeci de țări rămân deschise și la ceas de sear și adună, an de an, zeci de mii de curioși.

În 2022, Noaptea Muzeelor are loc în 14 mai. Pe site-ul oficial al evenimentului sunt incluse, de la Timișoara, Muzeul Național al Banatului, Muzeul Satului Bănățean, Calpe Gallery și Nokia.

Program Noaptea Muzeelor, la Timișoara

Calpe Gallery
Vernisaj The Unseen falls in Black & White – Cristian Graure

Cristian Graure, artist și cercetător interdisciplinar, este interesat în principal de studiul fotografiei și de limitările reprezentării prin mixed-media, fuzionând artele vizuale cu istoria culturală, știința și angajamentul social. Expoziția are ca fundament o serie de cercetări recente referitoare la percepția culorilor. Ea pune în perspectivă investigațiile personale asupra relației filosofice dintre fotografie și reprezentarea gestuală redată prin tehnici personale.

Program de vizitare: orele 20-24

Muzeul Național al Banatului
Curtea Bastionului Theresia

 

  • ora 18 – Deschiderea taberelor de reconstituire istorică – grupurile de re-enactment Eyaletul de Timișoara, Losonczy Istvan, Hrafnabroethr, Proiectul Răscoala, Asociația de Reconstituiri Istorice Timișoara
  • ora 19 – Evenimente interactive, prezentări și scenete din istoria Timișoarei și a Banatului
  • ora 20,30 – Fiare din Beci – prezentare interactivă a pieselor din expoziția de spade și săbii istorice
  • ora 21,30 – Spectacol Peregrinii – Amurgul barzilor
  • ora 22 – Teatru pirotehnic Amor Flammis – Basme de foc

În mansarda B1 a Bastionului Theresia vor putea fi vizitate expozițiile „Patrimonium 2021” și „Fiare din Beci – legende și oțel”. În mansarda B2 a Bastionului Theresia pot fi admirate obiecte de tezaur care nu au mai fost niciodată expuse în „Artă și măiestrie bănățeană”. Holul bastionului o găzduiește expoziție de tarantule vii.

Program de vizitare: orele 18 – 3

Muzeul Satului Bănățean

  • Costume tradiționale din Moldova și Bucovina, colecția etnografică Darie Flocea
  • Port tradițional din colecțiile Muzeului Satului Bănățean Timișoara
  • Icoane pe sticlă bănățene din colecția Muzeului Satului Bănățean Timișoara
  • Pictură naivă Viorel Cristea
  • Ateliere demonstrative

Program de vizitare: orele 19 – 24

Nokia Timișoara – Explorează trecutul, imaginează-ți viitorul

Vă așteaptă aici o mulțime de standuri-surpriză, atât indoor, cât și outdoor. În plus, dacă aveți acasă un telefon Nokia vechi, adu-l cu tine la expoziție. Dacă nu face parte din colecția celor de la Nokia, îl poți dona, iar în schimb, veți primi un cadou.

Program de vizitare: orele 18 – 24