Mormântul lui Carol Telbisz, o pată pe obrazul Timișoarei. Vino să speli rușinea

telbisz

S-au împlinit, de două zile, 106 ani de la moartea celui mai longeviv primar al Timișoarei. Spre rușinea orașului pe care l-a adus în epoca modernă, mormântul lui Carol Telbisz este într-o stare deplorabilă. Sâmbătă, timișorenii sunt invitați să spele pata de pe obrazul urbei lor.

Carol Telbisz, născut într-o familie de bulgari din Cenad, a devenit primar al Timișoarei în 1885. Avea 31 ani și a rămas în funcție până în 1914. Adică 29 de ani. Doctor în Drept administrativ al Universității din Viena, Telbisz este cel care a adus Timișoara în epoca modernă. A avut curajul să pună la pământ vechile fortificații și să redeseneze orașul după un plan de urbanism realizat după modelul occidental. Așa au apărut bulevardele largi, canalizarea, alimentarea cu apă, electrificarea și transportul în comun. Prima stradă asfaltată datează din 1895, iar primul tramvai electric a pornit în 1899.

Tot în acea perioadă s-au construit multe dintre palatele care azi fac parte din însăși ideea de Timișoara: Palatul Lloyd, Palatul Dauerbach, Palatul Neptun, Banca de Scont sau Banca de Stat. Au fost ridicate școli și s-au înființat fabrici devenite ulterior celebre: Întreprinderea de Pălării Paltim, Fabrica de Chibrituri, Filatura, Centrul Timişorean al Fabricii de Unt „Hungaria”, Kandia, Fabrica de Textile sau şi Fabrica de Trăsuri.

Uitat de toată lumea

Carol Telbisz a murit în 14 iulie 1914, la 59 de ani. Mormântul său se află în cimitirul din Calea Lipovei și a fost lăsat în paragină. Crucea nu pare să mai fi fost curățată de ani, iar buruienile au pus stăpânire pe cavou. Pare să fie aruncat, într-un colț, și ceva pietriș.

„Fotografia de mai jos, făcută de George Blaj în urmă cu câteva zile, în Cimitirul Eroilor de pe Calea Lipovei reprezinta mormântul – sau ce a rămas din el – al celui mai longeviv și mai apreciat primar al Timișoarei – Carol Telbisz. În mod cert, nu mai are urmași, care să aibă grijă de locul său de veci. În mod sigur, alții care ar avea datoria morală – și nu numai! – să îi îngrijească mormântul nu o fac. Totuși, ce ar fi de făcut? Păi, ar fi de făcut puțină muncă voluntară”, a scris, pe Facebook, Corneliu Vaida.

Oricine vrea să dea o mână de ajutor este așteptat sâmbătă, 18 iulie, la ora 9, pe platoul din fața monumentului Eroilor Revoluției, „«înarmat» cu o cazma, sau greblă, sau sapă, ba chiar și cu o stropitoare, ca să reamenajăm mormântul lui Carol Telbisz”.

About Post Author