Monumentul Revoluției costă 450.000 de euro. Robu crede că se pot strânge banii până în decembrie

Monumentul Revoluției se poate face în acest an. Cu condiție: ca, în aproximativ patru săptămâni, din donații să se strângă… aproape jumătate de milion de euro! Primarul Nicolae Robu chiar crede că acest lucru este posibil.
„Donează pentru Monumentul Revoluției! În decembrie 1989, lumea întreagă era cu ochii aţintiţi asupra Timișoarei, urmărind cu emoţie curajul nebunesc al timişorenilor de a înfrunta un sistem opresiv dintre cele mai bine puse la punct din istorie, consolidat în cei aproape 50 de ani comunism. Nu avem voie să uităm ce s-a întâmplat atunci, să-i uităm pe cei ce și-au jertfit viața pentru ca noi, astăzi, să fim liberi! Lansăm, astăzi, inițiativa de strângere de fonduri pentru realizarea în Timișoara a unui Monument al Revoluției din Decembrie 1989, la 30 de ani de la câștigarea prin jertfe și riscuri a libertății”, posta, la începutul săptămânii, pe Facebook, primarul Nicolae Robu.
Donațiile, care pornesc de la 25 de lei, intră în conturile Uniunii Artiștilor Plastici din România (UAPR), filiala Timișoara. Monumentul este creația sculptorului Luigi Varga și va fi amplasat în spațiul dintre Podul Maria și Catedrală, în Parcul Catedralei. O machetă a acestuia a fost expusă, în 2014, pe holurile Primăriei Timișoara. În același an, consilierii locali votau alocarea a 775.000 de lei, pentru ca monumentul dedicat Revoluției din 1989 să fie făcut din fontă. S-a renunțat însă la idee și, de atunci, pauză.
Robu: Au fost mai multe impedimente
Întrebat de ce strângerea de fonduri a pornit abia acum, când mai sunt puține zile până când se împlinesc 30 de ani de la momentul Decembrie 1989, Robu explică de ce și cum i-au fost date planurile peste cap. „Au fost mai multe impedimente, inclusiv în privința funcționalității conturilor. Am vrut mai întâi să mergem pe Asociația TM2021, dar ea devenind de utilitate publică, se supune în mare măsură legilor din sectorul public și atunci apăreau foarte mari complicații. Până la urmă, am ajuns pe conturile Uniunii Artiștilor Plastici, filiala Timișoara. Nu am vrut să mergem pe orice asociație, ci pe una care să nu creeze reținere la cei cărora noi ne adresăm cu rugămintea să contribuie”, declară edilul.
De ce nu s-a ocupat primăria de asta? E simplu: „Nu am avut bani pentru monument”, spune același Robu. „Dacă reușim să strângem fondurile, va fi făcut până în luna decembrie, pentru că într-un timp scurt se poate turna în bronz. Dacă până în pragul zilelor aniversare și comemorative nu avem banii, nu se va reuși”, susține primarul Timișoarei.
Vorbim însă despre foarte mulți bani, fiindcă s-a decis că monumentul nu va fi făcut din fontă, ci din bronz. „Suma nu este mică, este undeva în jur de 450.000 de euro”, mai spune Nicolae Robu. Edilul nu știe câți bani s-au adunat de la începutul apelului său. „La câteva ore erau strânși 1.000 și câteva sute de lei. Eu am donat primul. Mie mi-a venit ideea să recurg la un asemenea mecanism pe care unii îl critică. Știam că voi fi criticat pentru asta, dar mi-am asumat”, conchide acesta. Una peste alta, nu există un termen pentru strângerea banilor, așa cum nu există nici un termen pentru realizarea monumentului. Timișoara va marca într-o lună 30 de ani de la izbucnirea Revoluției din 1989.