Migranții, tot pe străzi, oficialii, tot în discuții. Fritz merge, în sfârșit, la ministrul de Interne

migranți

Foto: Petru Cojocaru

Primarul Dominic Fritz merge marți la Ministerul de Interne, pentru a-i cere lui Lucian Bode să găsească o soluție la criza migranților. E încă un episod dintr-un „serial” care durează de luni bune. Pentru că legislația națională nu are prevederi clare pentru astfel de situații,

La Primăria Timișoara a avut loc, luni, o întâlnire referitoare la „contextul actual generat de pandemie, precum și la situația refugiaților și a migranților”. NaAu participat: primarul Dominic Fritz, dr. Miljana Grbic, reprezentant OMS în România, dr. Cassandra Butu, specialist sănătate publică OMS România, Nisreen Rubaian, reprezentant UNHCR România, dr. Marius Ungureanu, consilier personal Ministerul Sănătății, Flavius Cioca, director DSP Timiș, Dumitru Domășnean – director Poliția Locală Timișoara, dr. Gabriel Vasilescu, directorul Centrului de Refugiați din Timișoara, Mihail Erlik, comisar-șef Serviciul Județean Poliția de Frontieră.

Ce s-a discutat? Lucruri deja știute, cum ar fi că mare parte din migranții care își fac veacul pe străzile din Timișoara provin din centre pentru refugiați din alte județe, iar Poliția Locală nu poate decât să-i îndrume să se întoarcă acolo. Duminică, 14 februarie, PLT a „adunat” încă 31 de migranți, care veneau chiar și de la Rădăuți sau din Maramureș.

„Avem la Timișoara o situație singulară în România”

„Avem la Timișoara o situație singulară în România, pentru că cei mai mulți dintre migranți ajung la Timișoara. Suntem singura autoritate din județ care asigură carantinarea migranților și este o situație care trebuie să se schimbe. Sunt persoane fără adăpost, probleme sociale și de sănătate care trebuie gestionate, și simțim că noi, ca oraș, nu avem resursele necesare. Este o problemă națională și nu trebuie lăsată Timișoara să se descurce singură”, a spus Dominic Fritz.

Edilul șef nu este la prima declarație pe această temă, fără ca, în realitate, vreo autoritate națională să reacționeze. De altfel, reprezentantul UNHCR România, care apreciază eforturile Timișoarei, a spus clar că măsurile luate de administrația locală sunt unele pe termen scurt și este nevoie de politici pe termen lung, care trebuie avute în vedere de organismele de la un alt nivel.

Dominic Fritz merge marți, 16 februarie, la Ministerul de Interne, Lucian Bode. El îi va prezenta acestuia situația de la Timișoara, cu problemele de care s-au lovit autoritățile locale. Care va fi reacția concretă a Internelor vom vedea.