Hot-spotul de migranți de la Timișoara e problemă națională. Fritz va cere sprijin de la București

migranți

Peste 100 de migranți au fost ridicați, în ultimele două săptămâni, din case părăsite din Timișoara. Cei mai mulți au acte după ce au cerut azil politic în România, țară pe care o consideră doar o haltă în drumul spre Occident. Primarul Dominic Fritz vrea să ceară sprijin de la București, pentru că problema nu e doar a Timișoarei.

Migranții nu sunt o noutate pentru Timișoara, însă, în ultimele luni, numărul lor a crescut continuu. Își duc zilele în condiții greu de imaginat, în case părăsite, de unde sunt luați de polițiști. Cei mai mulți au documente legale, după ce au solicitat azil politic în România. Ei nu vor însă să rămână aici, ci doar să meargă mai departe spre Occident.

Peste 100 dintre ei au fost găsiți, în ultimele două săptămâni, în case abandonate din apropierea Gării de Nord. Tot ce pot să facă reprezentanții statului român este să-i ducă la gară, pentru a-i trimite spre centrele din localitățile în care au făcute actele, sau să-i preia Poliția de Frontieră, în cazul în care nu au documente.

„Timișoara, din cauza faptului că avem această poziție geografică, a devenit un hot-spot pentru migranți. Momentan ruta este prin Serbia și de aici încearcă să plece în Occident. Am avut nenumărate discuții și întâlniri pe această temă. Într-adevăr este o situație neplăcută, aș spune și pentru cetățeni, și pentru migranți. Aici avem și o problemă de legislație, pentru că o bună parte din acești migranți primesc documente de solicitant de azil și cu asta au drept de ședere timp de un an în România. După cum mi s-a spus, sunt aduși în centre de solicitant de azil. Problema este că nu pot fi ținuți în aceste centre și revin în Timișoara având drept de circulație, în speranța că aici vor găsi o cale spre Occident”, spune primarul Dominic Fritz.

Timișoara suportă costurile sociale ale unui fenomen național

Edilul șef va duce problema la București, pentru că este una națională, „nu una pe care poate să o rezolve Primăria Timișoara”. Momentan, PMT asigură cazarea celor care trebuie să intre în carantină din cauza pandemiei de coronavirus. În spațiul de la Liceul CFR, din noiembrie până acum au fost cazate peste 1.000 de persoane. Mai mult nu se poate.

„Nu sunt mulțumit cu felul în care guvernul tratează provocarea migrației aici în vestul țării. Noi, în Timișoara, suportăm costurile sociale ale acestui fenomen. Noi, ca primărie, suntem responsabili doar pentru carantinarea migranților care trec granița dinspre Serbia (…) Cadrul legal este că un solicitant de azil primește permis de ședere și dreptul la liberă circulație timp de un an. Migranții sunt cazați în centre peste tot în țară, și la Galați, de exemplu. Se întorc la Timișoara tocmai pentru că aici este un «hot-spot» de unde să plece în străinătate. Voi ruga guvernul să vină cu variante în ajutorul poliției și să asigure transport înapoi în aceste centre. Dacă ei nu au adăpost aici, cred că este cazul ca poliția să îi ducă la acele centre”, mai spune Fritz.