20 ianuarie 2021

Marius Craina, „radiografie” a sistemului sanitar din Timișoara: E nevoie urgent de un spital municipal modern

craina

Medic de meserie, Marius Craina, candidatul Pro România la funcția de primar al Timișoarei, e categoric. Orașul are nevoie de un spital municipal nou și de un institut oncologic. Banii pot veni și de la bugetul local, dar și de la UE, pe axe de finanțare dedicate.

Ca medic, Marius Craina vede cu alți ochi felul în care funcționează sistemul sanitar de sub umbrela Primăriei Timișoara. Există o „prioritate zero”, care trebuie avută în vedere. „În ultimii 30 de ani, în sistemul de sănătate al municipului Timișoara nu s-a intervenit masiv. Au fost făcute doar câteva reparații și modernizări insuficiente. De aceea e nevoie de construcția urgență a unui spital municipal modern, proiectat să respecte toate normativele europene”, spune candidatul Pro România la PMT.

Potrivit acestuia, actualul spital municipal în sistem pavilionar și fără anumite specialități, cum ar fi Neurologie sau Neurochirurgie, nu are cum să facă față solicitărilor. Este și unul dintre motivele pentru care se aglomerează Spitalul Județean. „De foarte multe ori, salvarea oprește la Spitalul Municipal, dar neavând specialitățile și condițiile necesare, pacientul este trimis la Spitalul Județean pentru investigații, diagnostic și tratament. Aceste lucruri trebuie să dispară”, mai spune Craina.

Trebuie și institut oncologic

La Timișoara trebuie construit și un institut oncologic, care ar trebui ridicat în proximitatea viitorului spitalul municipal, tocmai pentru a evita transferurile inutile de pacienți. Cel mai bine ar fi ca ambele unități sanitare să fie construite în afara orașului, unde ar putea fi asigurate și locuri de parcare. „O altă mare problemă a sistemului medical timișorean este lipsa locurilor de parcare. Sunt insuficiente pentru personalul medical și nu mai vorbim de aparținători și cei care vin să acceseze personalul medical din Spitalul Municipal”, a mai declarat candidatul Pro România.

Unde ar putea fi construite noile spitale? Încă nu e stabilit un amplasament, dar Marius Craina spuna că în foarte scurt timp de la câștigarea alegerilor acesta va fi identificat. Banii ar trebui să vină din bugetul local, în prima fază, dar există și fonduri europene care pot fi accesate. „Nu spun că este ușor. Nu spun că se va face extraordinar de repede, dar din prima mea zi de mandat vom arăta că sănătatea din Timișoara este primordială pentru noi”, a conchis medicul.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: