Liberalii s-au sucit: vor taxe și impozite locale ca PSD
Mult comentata alianță USR – PNL de la Consiliul Local Timișoara pare să scârțâie înainte să fie oficializată. Liberalii nu mai vor să voteze proiectul de taxe și impozite pe 2025, nici măcar cu amendamentele propuse chiar de ei săptămâna trecută. Acum au trecut în tabăra PSD.
„Sper ca săptămâna viitoare să putem să anunțăm într-o conferință de presă o alianță stabilă pentru următorii patru ani în Timișoara cu PNL”, declara joia trecută, după plenul în care Paula Romocean (USR) a fost aleasă viceprimar, celălalt viceprimar, Ruben Lațcău. La cum arată lucrurile acum, e puțin probabil ca acest lucru să se întâmple.
Liberalii au anunțat, într-o postare pe Facebook, că nu vor vota proiectul despre taxe și impozite locale propus de Executivul PMT, nici măcar cu amendamentele pe care le propuseseră chiar ei, săptămâna trecută. Acestea vizau reducerea, în medie, cu 10% a cotei adiționale de impozitare, atât pentru clădiri nerezidențiale, cât și pentru autoturisme.
„PNL a concluzionat că nu poate vota”
Proiectul a fost retras de pe ordinea de zi joi, 12 decembrie, dar va fi supus la vot în 19 decembrie.
Marți seară, liberalii s-au întâlnit cu „mai mulți reprezentanți ai mediului de afaceri timișorean” și a fost luată și o decizie.
„Mediul de afaceri ne dă un semnal clar de pierdere a oricărei direcții în privința strategiei locale de dezvoltare economică. Executivul PMT nu a avansat în dezbaterea publică nicio analiză despre structura bugetului local, despre sursele de venituri și evoluția cheltuielilor. În fața argumentelor și a multiplelor nemulțumiri legate de propunerile avansate de PMT pentru modificarea (prin majorare) a taxelor și impozitelor locale în Timișoara, PNL a concluzionat că nu poate vota proiectul de hotărâre avansat de executivul PMT.
PNL nu susține și nu a susținut niciodată creșterea taxelor. (…) În CL Timișoara, în fiecare an din ultimii patru, PNL a propus amendamente pentru micșorarea cotei adiționale de 50% a impozitelor pe clădirile nerezidențiale. Acum susținem eliminarea ei”, anunță acum PNL, pe Facebook.
PSD se hotărâse deja, acum hop și Robu
Recapitulăm: săptămâna trecută, aceiași liberali propuneau reducerea la 38,5% a cotei adiționale pentru clădiri nerezidențiale, respectiv 40%, pentru mijloace de transport. Acum, ei susțin eliminarea completă a acesteia.
Tot săptămâna trecută, PSD Timiș anunța, prin vocea președintelui Alfred Simonis, că solicită… eliminarea integrală a cotei adiționale.
Unul dintre cei mai vehemenți critici ai cotei adiționale este fostul primar Nicolae Robu, pe vremea căruia aceasta a fost majorată cu 50%, atât pentru mașini, cât și pentru clădiri nerezidențiale deținute de persoane juridice. Pentru conformitate, majorarea la 50% pentru nerezidențiale, persoane fizice, a fost decisă în administrația USR. Revenind, majorarea inițială se găsește în HCL 655/12.12.2018.
Dublă măsură, după cum servește scopul
Robu susține că motivele pentru care s-a decis atunci majorarea nu mai există astăzi.
„În 2018, Guvernul a redus impozitul pe venit de la 16% la 10%, lucru, în esență, salutar. Dar pentru bugetul local, asta a însemnat o scădere cu 40% a încasărilor! Ca să nu se întâmple această scădere, s-ar fi impus creșterea cotei părți din impozitul pe venit ce rămâne la bugetul local de la 41.75% la cca 60%! Creșterea a fost, însă, la doar 43.5%, abia în timpul Administrației Fritz ea devenind 63%! Tot în 2018, Guvernul a transferat integral spre bugetul local cheltuielile salariale cu miile de asistenți personali ai persoanelor cu dizabilități, cheltuieli din care până atunci doar 10% s-au plătit de la bugetul local”, a notat acesta, pe Facebook.
„Cetățenii înțeleg foarte bine faptul că orașul are nevoie de bani, faptul că banii în Timișoara, cu mine ca primar, sunt folosiți chibzuit. Cred că orice timișorean se bucură că avem 3 pasaje și că vom avea și altele, și că vom avea și poduri”, explica, în 2028, fostul primar.
Tot pentru conformitate, în decembrie 2023, Legea bugetului de stat a stabilit că la UAT-uri se vor întoarce mai puțini buni. Practic, până la acel moment, a revenit la primării 63% din toate veniturile din impozitul pe venit, indiferent dacă a fost vorba de salariu, dividende, pensii sau dobânzi.
Din acest an, guvernul a decis că impozitul din dobânzi, pensii și dividende rămâne 100% la București, iar primăriile rămân cu 63% din impozitul pe venit. Pentru Timișoara, aceasta înseamnă aproximativ 150 de milioane de lei mai puțin. Iar timișorenii vor în continuare aceleași pasaje și poduri promise și în 2018.