La Timișoara, ca-n… oază. 1.000 de tone de nisip, măturate de pe străzi

salubrizare

foto: Arhivă

Societatea de salubrizare Brantner lucrează de acum în trei schimburi și face curat pe o suprafață mult mai mare. De la începutul anului, de pe străzile din Timișoara a fost măturată o cantitate impresionantă de nisip și pământ.

Se face curățenie în mod intensiv, în ultimele zile, la Timișoara. Societatea de salubrizare Brantner este, în sfârșit, vizibilă în oraș, atât cu utilaje, cât și cu oameni. E drept că mobilizarea s-a produs după ce Garda de Mediu a amendat primăria cu 60.000 de lei, pentru mizeria din oraș. Comisarii au dispus, în luna februarie, măsuri urgente precum „pentru salubrizarea stradală, respectiv prezentarea la GNM CJ Timiș a unui grafic de salubrizare pe străzi”.

„Unii au remarcat că și în timpul zilei se văd utilaje de spălare a străzilor. Am făcut un act adițional pentru a lucra în trei schimburi, în loc de două, și a le da voie să lucreze în timpul zilei. Am dublat comenzile de suprafață curățată față de ce era până acum în contract”, spune acum, primarul Dominic Fritz.

Mai multe amenzi de la PLT, dar și creștere de tarife la Brantner

Potrivit acestuia, de la începutul anului, de pe străzile din Timișoara a fost adunată o cantitate foarte mare de… nisip și pământ. „Am urmărit cât de mult nisip și pământ au fost colectate. Doar din măturat, sunt 1.000 de tone de nisip și pământ de la începutul anului. Arată și cât de mult a rămas”, afirmă Fritz. În contractul cu Brantner nu sunt incluse toate străzile din oraș. „Pentru restul facem comenzi punctuale”, continuă edilul șef.

Și mai e ceva. De la începutul anului, Poliția Locală a dat de două ori mai multe amenzi pentru gunoaie, decât în perioada similară din 2021. Nu e însă de ajuns. „PLT își face treaba, în primele trei luni avem 400.000 de lei pentru gropi, rampe de gunoi, șantiere. Este de două ori mai mare decât anul trecut, doar că plătim mai mulți bani pentru a ridica gunoiul ilegal decât avem venituri din amenzi”, explică Dominic Fritz. Aproape jumătate din această sumă este doar pentru groapa ilegală de gunoi din zona Ovidiu Balea.

Mai trebuie spus că, în viitorul apropiat, serviciile Brantner vor costa mai mult. Firma a solicitat primăriei o ajustare de tarife, având în vedere atât creșterea costurilor, cât și majorarea salariului minim pe economie. Consilierii locali vor trebuie să se pronunțe asupra acestei majorări. Spălatul mecanizat al carosabilului și trotuarelor va fi 32,02 lei/1.000 mp, față de 25,75 lei, tarif actual. Se vor scumpi, de asemenea, și spălatul manual al carosabilului și trotuarelor,dar și măturatul manual și mecanizat.

About Post Author