JazzTM n-a murit. S-a mutat doar de la Primăria Timișoara la CJ Timiș

jazzy

Festivalul JazzTM, Piata Victoriei, Timisoara

„Decesul JazzTM”, anunțat în ultimul plen cu scandal al CL Timișoara, este, de fapt, o transformare. Așa cum se zvonește de câteva săptămâni, festivalul se mută sub umbrela CJ Timiș și, foarte probabil, va avea un alt nume. De altfel, pagina oficială de Facebook a fost redenumită încă din luna aprilie.

„Poate e târziu să ne referim la Timfloralis, pentru că timpul a trecut. Dar după ce nu ați reușit să finalizați o grămadă de evenimente de tradiție, care aveau un sens în viața culturală a Timișoarei și nu s-au mai făcut, astăzi semnăm actul de deces al JazzTM. E un moment foarte complicat pentru mine personal, iar pentru timișoreni înseamnă că nu vor mai avea ocazia de a vedea artiști cu sute de premii Grammy pe scenele din Timișoara (…) Sper să existe oameni care înțeleg spiritul Timișoarei și care să reușească să repare această greșeală”, afirma, în plenul de marți, 10 mai, al CL, consilierul local Dan Diaconu (PNL).

S-a bătut multă monedă pe dispariția JazzTM, care nu mai face parte nici din agenda Casei Culturale și n-a apărut nici pe lista proiectelor depuse spre finanțare la Centrul de Proiecte. Primarul Dominic Fritz a spus, în același plen, că el este un mare fan al festivalului, dar că echipa organizatoare a decis să nu ceară finanțare de la bugetul Timișoarei. „Au decis să nu vină anul acesta la apelul de proiecte unde cred că ar fi avut șanse foarte mari. Știu care sunt motivele, cred că motivele sunt legitime, dar cred că pentru sistematica noastră, Casa de Cultură face evenimente proprii, ale orașului, Centrul de Proiecte finanțează, prin finanțări nerambursabile, operatorii din oraș, pentru ca ei să organizeze evenimente”, a afirmat edilul șef, fără să ofere detalii.

Colacul de salvare de la CJ

Până să deslușim „motivele legitime” despre care vorbește Dominic Fritz, un lucru e cert. să-i găsit „oamenii care înțeleg spiritul Timișoarei”. De fapt, JazzTM n-a murit.

El va fi finanțat doar din alți bani publici. Adică, din bugetul CJ Timiș. Toate detaliile oficiale vor apărea săptămâna viitoare. Între timp, încă din luna aprilie, pagina oficială de Facebook a festivalului a fost redenumită JazzX. Și, ca să nu fie dubii că ar fi vorba de alt eveniment, descrierea ei sună astfel: „În 2013 am pus piatra de temelie a ceea ce poate fi unul din cele mai importante evenimente culturale din această parte a Europei, parte a efortului de a obţine titlul de Capitală Europeană a Culturii 2021”.

Altfel, la fel de cert e că finanțarea JazzTM / JazzX nu a fost decisă în ultimele trei zile, cât a trecut de la plenul cu scandal al CL. Dar… politica e politică și bate oricând cultura. Fără drept de apel. Poate de aceea se și conturează, cumva, două capitale europene ale culturii într-un singur oraș…

About Post Author