Ioan Gârboni, preferat de Ministerul Culturii pentru TM2023? Alin Nica: Va restarta proiectul

ioan gârboni

Ministerul Culturii va anunța, foarte curând, numele comisarului care se va ocupa de proiectul Timișoara Capitală Culturală. Este vorba, spune președintele CJ, Alin Nica, despre Ioan Gârboni, fostul director al Filarmonicii Banatul. Acesta ar trebui să coordoneze tot ce urmează să se întâmple legat de TM2023, inclusiv activitatea de la Centrul de Proiecte al PMT.

Următoarele săptămâni sunt critice pentru definitivarea programului cultural, pentru stabilirea calendarului de evenimente și pentru rezolvarea tuturor problemelo legate de cine și ce face în 2023, când Timișoara va fi capitală europeană a culturii. În acest moment, se știe doar că echipa curatorială angajată, în urmă cu aproximativ două luni, la Centrul de Proiecte al PMT lucrează la rearanjarea dosarului de candidatură și actualizarea lui, ținând cont de ce s-a întâmplat – sau nu – până acum, precum și la conturarea programului cultural. Noutățile ar trebui prezentate în perioada imediat următoare.

Asta este cert: din punctul de vedere al PMT, Centrul de Proiecte a preluat integral tot ce înseamnă Capitala Culturală și se va ocupa de ceea ce urmează să se întâmple în viitorii aproape doi ani.

Lăsat cumva pe dinafară în tot acest proces pregătitor, Consiliul Județean Timiș a mărit, în proiectul de buget, suma alocată culturii și așteaptă vremuri mai bune. Sau, mai exact, implicarea Ministerului Culturii în proiectul TM2023.

„Trebuie să păstrăm conformitatea”

„Ceea ce face PMT este o acțiune unilaterală, în discordanță cu ceea ce cred că ar trebui făcut (…) Când spui că rescrii bidbook-ul, deja e o altă candidatură, e un alt titlu, un alt proiect. Nu e proiectul cu care s-a câștigat și nu e corect față de celelalte orașe care au candidat atunci și au pierdut. Tu vii acum cu un alt concept, cu altă echipă curatorială, cu alt program artistic… Prespunem că așa va fi, pentru că nu știm nimic oficial (…) Nimeni nu spune că nu mai pot apărea modificări pe parcurs, cu atât mai mult cu cât titlul s-a amânat cu doi ani. E normal să fie modificări, dar trebuie să păstrăm conformitatea cu ceea ce s-a depus atunci și pe baza căruia s-a câștigat acest titlul”, spune președintele CJ, Alin Nica.

Ce urmează? „Am făcut o analiză, să vedem care sunt pașii pe care trebuie să-i parcurgem, ce putem face noi, din perspectiva CJ, ca un finanțator important al acestui proiect. Am luat în considerare că PMT nu mai vede asociația ca structură de implementare. Din discuția pe care am avut-o cu primarul Dominic Fritz, el insista ca fiecare finanțator să-și creeze o structură de implementare pentru bugetul propriu. Să continuăm cu implementarea proiectului în această acțiune tripartită, dar și cu o coordonare la nivel curatorial și de management, făcută oarecum informal, pentru că nu există o structură formală, alta decât asociația, care să reunească acest element de guvernanță”, ne-a mai declarat Nica.

Este esențială implicarea Ministerului Culturii

Potrivit acestuia, de acum încolo, Ministerul Culturii va trebui să se implice cu adevărat în proiectul de capitală culturală. Până acum, în afară de celebra OUG 42, în care partener îi este Asociația TM2023, ceea ce nu mai este cazul, și 22 de milioane de lei, prevăzuți anul trecut pentru cinematografele Victoria și Dacia, respectiv Centrul Cultural Mărășești, MC a stat departe de Timișoara.

Acest lucru se va schimba, consideră Alin Nica. „E esențială implicarea Ministerului Culturii (…) Voi insista pe nominalizarea cât mai curând a unui comisar, care să modifice și OUG 42, s-o adapteze la noua realitate. Acest comisar va avea rolul de restartare a proiectului, de asigurarea cadrului legal în conformitate cu noile realități și de aducere la aceeași masă a tuturor finanțatorilor și stabilirea, în consecință, a modificărilor asupra programului cultural. Ar mai avea atribuția să ne coaguleze și să reușim până în luna iunie să stabilim calendarul de activități final: ce se întâmplă, unde, cum, cine e organizator, cine finanțează, absolut toate aceste detalii”, explică acesta.

Ioan Gârboni „nu va fi pe placul primarului”

Nica susține că s-a stabilit și cine va fi comisarul, iar numirea e doar o chestiune de timp. „Nu e o muncă ușoară, e o muncă de anvergură, importantă. Deja am convenit care este persoana: Ioan Gârboni. Numele lui a fost vehiculat mai multă vreme. Eu mi-am dat acordul când am fost întrebat. Știu că nu va fi pe placul primarului, ținând cont de conflictele pe care le-au avut, dar este o personalitate locală, care este determinată să restarteze acest proiect. Cred că foarte curând va fi făcută această numire”, ne-a declarat președintele CJ.

La Ministerul Culturii s-a discutat și despre viitoarea ordonanță care să regleze lucrurile în proiectul TM2023. „A avut loc deja o întâlnire la minister, unde s-a discutat despre principiile de modificare a OUG 42, inclusiv anexa cu investițiile. Propunem noi investiții. Am vrut să includem și Bastionul, acolo sunt două componente. E piațeta aceea, care nu poate fi folosită așa cum este acum. Vrem să băgăm ce facem la Cioca, unde am vrea să gândim un spațiu cu o construcție ușoară, care să găzduiască 2-3.000 de oameni pentru anumite evenimente culturale, amenajările de la Muzeului Satului și câteva echipamente costisitoare de lumini”, a completat Alin Nica.

About Post Author