Întoarcerea prodigioasă. Retrospectivă Oskar Szuhanek, la Muzeul Național de Artă

oskar szuhanek

Portretist desăvârșit, în lucrările căruia se dezvăluie privitorului viața elitei timișorene interbelice. Acesta este Oskar Szuhanek, ale cărui opere vor putea fi admirate, la Timișoara, într-o amplă retrospectivă.

Muzeul Național de Artă Timișoara deschide sâmbătă, 27 august, cea mai amplă retrospectivă dedicată până acum pictorului Oskar Szuhanek (1887 – 1972). Vor fi expuse atât lucrări aflate în patrimoniul muzeului, cât și picturi și desene din colecții private. Unele dintre acestea vor fi prezentate publicului în premieră. Lucrările au fost selectate de curatoarea Andreea Foanene și asistenții Izabela Andronache și Alexandru Babusceac.

Prin intermediul unei burse de studii oferite de primarul Timișoarei, Carol Telbisz, Oskar Szuhanek a studiat la Academia de Arte Frumoase din Budapesta. Apoi, susținut de familie, a urmat cursurile Academiei Julian din Paris, continuându-și formarea prin studii și călătorii în Italia, la Vila Medici din Roma, prin intermediul Academiei Franceze. În perioada petrecută la Paris a cunoscut artisti precum Amedeo Modigliani, Pablo Picasso, Fernand Léger, Alfred Wiegmann, Ivan Meštrović, Auguste Rodin, Anatole France sau Max Jacob.

Artistul a călătorit în nordul Africii, în Libia, Tunisia, Sicilia, în satele din spațiul transilvănean, la Balcic și Constanța, dar și la Baia Mare. S-a stabilit apoi la Timișoara. Notorietatea lui Szuhanek se datorează și structurii emoționale și comunicative extrovertite, calităților poliglote (vorbea fluent germana, maghiara, româna, franceza, italiana, engleza și spaniola), pasiunii pentru filosofie, literatură și psihologie.

Vernisajul expoziției este programat sâmbătă, 27 august, de la ora 18, iar intrarea este liberă.

About Post Author