Intervenții complicate la Institutul de Boli Cardiovasculare. Două în aceeași zi, ambele cu succes

Laboratorul de Cateterism Cardiac, Institutul de Boli Cardiovasculare Timișoara

Primele două operații complexe din 2021 au avut loc deja la Institutul de Boli Cardiovasculare Timișoara. Ambele, în aceeași zi. Ambele, oferind unor pacienți o nouă șansă la viață.

Chirurgii de la Institutul de Boli Cardiovasculare din Timișoara au început deja anul în forță. Vineri, 15 ianuarie, au făcut primele două proceduri intervenționale complexe din 2021.

„Este vorba despre implantarea unei valve cardiace aortice percutan (TAVI), la unui pacient în vârstă de 74 de ani, diagnosticat cu stenoză valvulară aortică severă și factori de risc pentru operația clasică. Continuă așadar Programul TAVI, început în 2018. A doua procedură a fost una paleativă, dilatarea valvei aortice cu ajutorul unui balon introdus percutan, la un pacient aflat în stare critică, cu endocardită valvulară. Prin aceasta procedură se ameliorează starea pacientului până la intervenția chirurgicală”, explică prof. dr. Marian Gașpar, coordonatorul de program.

Costul unei proceduri TAVI este de aproximativ 25.000 euro, dar este acoperit de Ministerul Sănătății prin programele naționale specifice, repartizate la centrele de cardiologie publice și private în care se pot face astfel de intervenții.

Interventiile au fost efectuate de o echipă complexă de cardiologi intervenționiști, chirurgi cardiaci, medici anesteziști, echocardiografiști și personal medical special: conf. dr. Cristian Mornoș, dr. Daniel Brie, dr. Ștefan Moț (Cluj), proctor din partea firmei Medtronic, dr. Gabriel Oprișan, dr. Ani Mornoș și prof. dr. Marian Gașpar.

Pacienții cu stenoze aortice sunt așteptați să se adreseze Institutul de Boli Cardiovasculare, pentru a fi investigați și, dacă se impune, selectați de echipa Heart Team pentru această procedură.

About Post Author