Începe a doua etapă de vaccinare anti-Covid. De vineri după-amiază, doar programări

pașaport de vaccinare

A doua etapă a campaniei de vaccinare anti-Covid, pentru cei cu vârsta peste 65 de ani, bolnavii cronici și angajații din „domenii cheie”, începe oficial vineri, 15 ianuarie. De la ora 15 se vor putea face doar înscrierile, iar vaccinarea efectivă va începe de luni, 18 ianuarie. Actul normativ care înființează centrele de vaccinare nu a fost încă emis.

Potrivit datelor oficiale, în jur de 6 milioane de români au dreptul să se vaccineze în etapa a doua. Vaccinarea se face la cerere, așa că nu se știe câți dintre acești oameni se vor înscrie. În țară ar trebui deschise 750 de centre, din care jumătate ar fi trebuit să fie funcționale chiar din prima zi. Vineri încep înscrierile, iar luni, imunizarea propriu-zisă. Sunt două excepții: președintele Klaus Iohannis, care se vaccinează public vineri, 15 ianuarie, și premierul Florin Cîțu, care face același lucru sâmbătă, 16 ianuarie.

Actul normativ care stabilește însă modul de înființare pentru centrele de vaccinare nu a fost încă emis. Proiectul de OUG inițiat de Ministerul Sănătății este blocat, pentru că nu au fost stabilit încă felul în care se va face finanțarea. El ar putea fi adoptat în ședința de guvern de vineri, dar, și așa, este foarte târziu.

Câte centre sunt

Cheltuielile de amenajare ar urma să fie împărțite între Ministerul Sănătății și administrația locală, însă primarii s-au declarat deja nemulțumiți de această prevedere. Plata personalului va fi asigurată de Ministerul Sănătății, dar nici acest lucru nu este reglementat.

În Timiș ar trebui să fie 32 de centre de vaccinare. Timișoara, anunțată inițial cu 17, are, de fapt, doar 11, pentru că în unele dintre ele sunt mai multe fluxuri. Sunt pregătite numai două – unul la Spitalul CFR, existent deja în etapa I, și unul la Iulius Town, unde va lucra personal medical de la spitalele Municipal și „Țurcanu”.

Oficial, în județ nu a fost anunțat niciun centru. Sunt însă pregătite spitalele din Deta, Sânnicolau Mare, Făget și Lugoj, dar și centrele din Dumbrăvița și Ghiroda, amenajate de primării.

Cum te programezi pentru etapa a doua

Contul pentru înscrierea pe platforma de programare se poate face oricând. Înscrierile efective vineri, 15 ianuarie, de la ora 15. Programarea implică alegerea unei zile, ore și a unui centru unde vei merge să te vaccinezi. Persoanele cu vârsta peste 65 de ani se pot programa individual, prin înscrierea pe platformă, prin medicul de familie sau prin call center.

Va exista un număr unic la nivel național – 021.414.44.25 -, iar sunând la acest număr apelurile vor fi preluate în cele 42 de call center-uri distribuite în fiecare județ. O altă modalitate de programare va fi prin direcțiile de asistență socială din primării sau prin intermediul aparținătorilor, care își pot face cont și pot înscrie pe platformă până la cel mult 10 persoane din familie.

Angajații din domenii-cheie vor putea fi înscriși în platforma de vaccinare și de către angajator. Persoana înscrisă intră apoi în platformă, se identifică în baza numărului de telefon, iar apoi selectează centrul de vaccinare, data și ora la care vrea să se vaccineze. (sursa foto: www.politico.eu)