Generală 30 va funcționa în continuare și în containere. Deși va avea două clădiri noi

generală 30

foto: Arhivă

Școala Generală 30 va avea nevoie în continuare de containere pentru elevi, în ciuda construirii a două noi corpuri de clădire. Sunt tot mai mulți copii înscriși și asta este o problemă.

La Școala Generală nr. 30 vor fi, în anul școlar 2022 / 2023, 11 clase pregătitoare. Numărul de elevi de la unitatea de învățământ din cartierul Soarelui s-a dublat efectiv în ultimii cinci ani. Asta înseamnă că, deși vor fi construite două noi corpuri de clădire, cu 16 clase, spațiul va fi în continuare insuficient.

„Metodologia de înscriere permite părintelui să-și înscrie copilul și cu reședință, nu numai cu domiciliul stabil. O clasă și jumătate, două, sunt cu flotant. Noi punem numărul mare de elevi pe seama dezvoltării urbanistice a zonei (…) În ultimii doi ani au fost construite șase blocuri, în care majoritatea familiilor sunt tinere și au copii. Majoritatea părinților nu sunt din Timiș. Sunt din Caraș, Gorj, Mehedinți, lucru pe care l-am observat și în Moșnița, în comuna limitrofă. Mi se pare firesc să-și aducă la școală copiii în proximitatea locului de muncă”, spune directorul de la Generală 30, Mihaela Șora.

„Avem niște limite fizice”

Situația de la Generală 30 nu e singulară. În Timișoara vor fi amenajate 82 de noi săli de clase, dar tot nu ajung. Vor fi folosite, în continuare, și containerele.

„Nu vom putea renunța de tot la construcții modulare. Este și un exemplu cât de aberantă este legislația, să nu existe o cale să oprim înscrierile la un anumit număr de elevi. Trebuie să acceptăm nelimitat elevii, dacă părinții au domiciliul sau reședința în circumscripția școlii (…) Avem nevoie de schimbări legislative să putem limita numărul elevilor într-o școală, pentru că avem alte școli în Timișoara unde sunt locuri. Susținem și respectăm și dorința părinților, dar totuși avem niște limite fizice (…) Nu vom putea niciodată să construim atâtea clase, dacă nu avem alte pârghii prin care să distribuim elevii din oraș”, explică primarul Dominic Fritz.

Dacă totul merge bine, din anul școlar 2023 / 2024, la Școala Generală 30 vor fi funcționale 16 clase noi, în două clădiri construite de la zero. Șantierul a început în primăvară și costă circa 24 de milioane de lei. Lucrează aici TT & Solaria Grup SRL și Euras SRL.

About Post Author