Gară în zona Oituz? Primăria caută firmă care să-i facă un PUZ și să-i spună dacă rentează

Cum ar fi să avem o stație de tren în mijlocul orașului? Este una dintre variantele pe care le analizează Primăria Timișoara, care e dispusă să plătească peste 30.000 de euro unei firme care să facă un Planu Urbanistic Zonal (PUZ) pentru Zona Oituz – Popa Șapcă. Există deja de un an un contract pentru amenajarea unor străzi în același areal, care e pus momentan în așteptare.
Primăria Timișoara a lansat o licitație pentru „achiziționarea serviciilor de urbanism necesare elaborării Planului Urbanistic Zonal (PUZ) «Zona Oituz – Popa Șapcă și concept amenajare domeniu public» și a Regulamentului Local de Urbanism aferent PUZ”. Această documentație vizează, în detaliu, o suprafață de aproape 17 hectare, delimitată de str. Popa Șapcă, str. Oituz, Calea A. I. Cuza și str. A. Demetriade.
„În ultimii ani, primăria nu a inițiat elaborarea de planuri urbanistice zonale și s-a bazat doar pe inițiativele private în acest domeniu. E momentul să devenim un jucător activ și să preluăm inițiativa în domeniul reglementărilor urbanistice pentru zone de interes public, așa cum este zona Oituz – Popa Șapcă. Acest plan urbanistic zonal nu contravine viitorului PUG, ci, din contră, detaliază prevederi cu caracter general”, explică primarul Dominic Fritz.
Campus UVT, dar nu numai
Zona de studiu, extinsă, a proiectului se întinde însă pe 33 hectare și este demarcată, la nord, de Inelul II circulație, la vest, de Calea Al. Ioan Cuza, Calea Aradului, la est, de str. Popa Șapcă, Bd. Antenei, și la sud, de Piața Mărăști, str. Oituz, incluzând legăturile cu Piața Unirii, respectiv str. Paul Chinezu și str. Matei Corvin.
„Scopul principal al contractului este de a stabili direcția și prioritățile de dezvoltare pentru zona studiată, prin crearea unui proiect pilot, rezultat în urma parteneriatului dintre UVT și PMT, care doresc realizara unui PUZ și implementarea unui concept unitar de dezvoltare a domeniului public. Parcelele din acest areal se află în proprietatea statului român, a UVT, a Ministerului Justiției și a PMT”, scrie în caietul de sarcini al licitației.
În acestă zonă va apărea un nou campus al UVT. Aici se află deja Facultatea de Arte și Design și sala de sport „Oituz”. Universitatea vrea să extindă facultatea de arte, dar și să construiască sedii noi pentru Facultatea de Litere și cea de Muzică și Teatru. Este în lucru noul sediu al Liceului „Nikolaus Lenau”.
„Străzile lui Robu” din zona Oituz
Viitorul PUZ va analiza posibilitatea realizării unor culoare velo cu parcări pentru biciclete conexe, o parcare supraterană cu cinci etaje, dar și două culoare pietonale importante. Unul va lega, spun cei de la PMT, Intrarea Doinei de str. Popa Șapcă, printr-o construcție subterană. Al doilea ar trebui să lege e complexul Iulius Town și noul campus de universități și Complexul Studențesc din zona Michelangelo – Pârvan. De asemenea, va fi avută în vedere și realizarea unei stații de tren în zona centrală a Timișoarei. Ofertele sunt așteptate până în 15 februarie. Contractul va avea o durată de 12 luni, iar PMT va plăti cel mult 180.000 de lei, cu TVA.
În decembrie 2020, după cinci ani și din a șasea încercare, Primăria Timișoara a reușit să găsesă un constructor pentru amenajarea a două viitoare străzi din zona Oituz-Popa Șapcă. Asocierea Bauerhof Agrobanat (lider) – Strabag – Constructim SA – SC AVM Project Invest SRL, unic ofertant, a fost desemnată câștigătoare, cu un preț de 5,9 milioane de lei, cu TVA. „Nu s-a renunțat la idee și nu va fi reziliat contractul. În zonă trebuie amenajate și străzi, dar acest lucru nu se va întâmpla înainte de finalizarea documentației pentru PUZ”, spune Bogdan Marta, consilier al primarului Dominic Fritz.
Cele două străzi, în viziunea fostei administrații, sunt „în interiorul careului format din străzile Oituz și Popa Șapcă, respectiv Penitenciar și zona de blocuri de pe Calea Aradului”. Una va avea 276 metri, între Popa Șapcă și Intrarea Doinei, cu ieșire în Calea Al. I. Cuza. Cealaltă va avea 169 metri și va fi „amplasată pe direcţia nord-sud, racordându-se la sud la strada Oituz, iar la nord la Strada 1 (Strada 2)”. Rămâne să vedem cum se vor potrivi ele în noua viziune.