Fostul Solventul trebuie decontaminat. Ar putea dura ani până să se facă blocuri și noul pod

podul solventul

sursa foto: Facebook / Dominic Fritz

Un nou cartier al Timișoarei, gândit pe o suprafață de 40 de hectare, pe locul fostului combinat chimic Solventul, mai are de așteptat. Agenția pentru Protecția Mediului Timiș cere decontaminarea zonei, după ce mai multe studii au arătat că în sol și subsol se găsesc numeroase substanțe care dăunează. În aceeași situație este și viitorul pod Solventul, pe care vrea să-l construiască primăria.

Agenția pentru Protecția Mediului Timiș anunță că urmează să se facă o cercetare în teren, apoi va fi realizat un plan tehnic, care va anunța cum se va face decontaminarea, care sunt etapele și ce durată va avea fiecare. Pentru noul pod peste Bega, PMT ar urma să primească drept donație de la investitor o bucată de teren, care trebuie, la rândul lui, decontaminat.

Prefectul Mihai Ritivoiu și Alina Călușeru, șefa Agenției pentru Protecția Mediului, au anunțat joi că sunt în derulare trei studii, iar cel mai vechi are deja patru ani. Niciunul nu este însă gata.

„Vreau să aduc în prim-plan dezvoltarea urbanistică care se va ridica pe locul fostului combinat Solventul, sunt acolo 43 de hectare. Mai multe reclamații au fost depuse de agenți economici și cetățeni, există un investitor care are acolo un proiect imobiliar. În acea zonă, solul este contaminat. E necesar a fi îndeplinite proceduri la APM, are loc o investigare a sitului contaminat, după care se poate da un aviz de mediu pentru PUZ. În 8 februarie s-a întrunit comitetul special al autorității publice, a fost prezentată prima versiune a PUZ. Pe mine, personal, mă interesează viața și securitatea cetățenilor care vor locui acolo. De situație sunt afectate și proiectele de infrastructură ale municipalității”, a declarat Ritivoiu.

„Decontaminarea va cuprinde solul și subsolul”

Alina Călușeru, șefa Agenției pentru Protecția Mediului, a detaliat puțin problema. „Pe platforma Solventul există în derulare, la APM, trei proceduri diferite. Prima procedură e din septembrie 2019, e o investigare a amplasamentului ca și sit contaminat. Din octombrie 2020 e un al doilea studiu, care presupune o restabilire a obligațiilor de mediu, la încetarea activității. În 2008 au fost stabilite obligațiile de mediu doar la cota zero. În martie 2021 are loc o solicitare de aviz de mediu pentru regenerare urbană. Niciuna din proceduri nu e finalizată. Va fi o comisie de specialiști, se stabilesc obligații de îndeplinit, în funcție de utilizarea ulterioară. Decontaminarea va cuprinde solul și subsolul, acolo au fost descoperite depășiri la diferii indicatori. Important este de știut că acolo nu s-a aprobat un plan urbanistic, așa cum cred unii”, spune Călușeru.

Se va ajunge apoi în situația în care se va cere la Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară ca în cartea funciară a terenului să se noteze situația de sit contaminat, cu obligația de a se realiza contaminarea înainte de a se construi. Procesul de decontaminare poate dura ani de zile, trebuie realizat un proiect tehnic, prin care se vor stabili termenele în care se realizează operațiunea.

„E prematur să spunem cum se face decontaminarea. În Timiș mai există sit-uri contaminate, este fabrica de la Margina, mai este un depozit de produse petroliere la Deta, dar APM Timiș nu a avut deocamdată nicio procedură de decontaminare finalizată”, a mai subliniat Călușeru.

La ce substanțe sunt depășiri

Raportul de investigare detaliată și evaluare a riscului realizat la nivel de APM, după ce s-au analizat probe de sol, în anii 2019, 2021 și 2022, a arătat că în anumite puncte de pe teren sunt depășiri ale pragurilor de alertă și de intervenție în vigoare, pentru mai multe substanțe:

  • sulfați, arsen, cupru, plumb, nichel, vanadiu, total hidrocarburi din petrol (THP), hidrocarburi aromatice policiclice (HAP), naftalină, piren, fenantren, crisen, fluoranten, benzo(b)fluoranten, benzo(k)fluoranten, benzo(a)piren, benzo(a)antracen, benzo(ghi)perilen, și indeno(1,2,3-cd)piren

Analize s-au făcut și pentru apele subterane și apele de suprafață, probele fiind prelevate în anii 2019 și 2022. Acesta au evidențiat depășiri ale pragurilor și valorilor limită în vigoare pentru ape subterane, pentru sulfat total, fenoli totali, fosfat, arsen, benzen, naftalină, etilbenzen, metil-tert-butil-eter (MTBE) și total hidrocarburi din petrol (THP).

Documentația pentru Podul Solventul, al cărei contract a fost încheiat în toamna lui 2021, nu a trecut de faza de studiu de fezabilitate. Termenul de execuție era de un an, însă totul s-a oprit după SF. Acesta nu are încă aviz ee mediu și, deci, nu se poate merge mai departe.

About Post Author