Foarte departe de imunitatea naturală anti-Covid. Primul studiu de seroprevalență făcut la Timișoara

academia mămicilor

Foarte puțini oameni care nu au avut simptome de Covid au anticorpi. Asta înseamnă că suntem extrem de departe de așa-numita imunitate de turmă. Sunt concluziile unui studiu foarte serios, realizat la Timișoara, de un grup de specialiști coordonați de prof. dr. Tudor Rareș Olariu.

În revista „Clinical Microbiology and Infection”, prestigioasa revistă a Societății Europene de Microbiologie Clinică și Boli Infecțioase, a fost publicat primul studiu despre seroprevalență a anticorpilor anti-SARS-CoV-2 la donatorii de sânge din România. Acesta a fost realizat la Timișoara, în perioada 8 iulie – 1 septembrie.

Au lucrat la acest studiu de seroprevalență specialiști de la Spitalul Clinic Municipal de Urgență, Centrul Regional de Transfuzie Sanguină și Universitatea de Medicină și Farmacie „Victor Babeș” din Timișoara. Coordonatorul studiului este prof. dr. Tudor Rareș Olariu, șeful laboratorului de analize al Municipalului. Au fost incluși în studiu 2.115 donatori de sânge din Timiș, clinic sănătoși.

Foarte puțini fără simptome, dar cu anticorpi

„Am evaluat pentru prima dată în România prevalența anticorpilor anti-SARS-CoV-2. Seroprevalența generală (numărul persoanelor testate pozitiv dintr-un grup populațional) a anticorpilor anti-SARS-CoV-2 a fost 1,51%. Prezența anticorpilor a demonstrat că infecția a fost identificată la persoane care nu au prezentat simptome asociate infecției. Evaluarea distribuției procentuale pe grupe de vârstă între donatorii seropozitivi și cei seronegativi a indicat o diferență semnificativă statistic. Rate crescute ale infecției cu SARS-CoV-2 au fost observate la donatorii sub 30 de ani (2,11%) și la cei peste 50 de ani (2,82%). Nu a fost identificată nicio asociere între seroprevalență și sex, aria de rezidență, grupele de sânge ABO și Rh”, explică prof. dr. Tudor Rareș Olariu.

 „Rezultatele obținute de noi sugerează că suntem departe de a realiza o imunizare naturală împotriva SARS-CoV-2 în populația generală din România”, conchide medicul timișorean.

About Post Author