Filarmonica Banatul are deja program pentru 2023. Gurre-Lieder, concert cu 300 de artiști

filarmonica banatul

Filarmonica Banatul încheie stagiunea cu 50 de concerte simfonice, 31 de recitaluri, 14 concerte și recitaluri în parteneriat. E prima instituție care anunță un program concret pentru 2023, anul de capitală culturală. Vor fi mulți invitați și ar putea exista o colaborare și cu faimosul Wynton Marsalis.

Filarmonica Banatul a prezentat, luni, o mare parte din programul artistic pe care îl pregătește pentru 2023, anul în care Timişoara va fi Capitală Europeană a Culturii. Stagiunea care tocmai se încheie a însemnat, în cifre, 50 de concerte simfonice, 31 de recitaluri, 14 concerte și recitaluri în parteneriat, dar și patru concerte educaționale. În total, aproximativ 20.000 de spectatori.

„Filarmonica Banatul își propune să continue dezvoltarea şi atragerea de noi categorii de public. În 2023, începem colaborarea cu Róbert Farkas, dirijor-șef al Orchestrei Simfonice MAV din Budapesta, Stefan Geiger, dirijorul-șef al Orchestrei Sinfonica do Parana, Gabriel Bebeșelea, dirijor principal al Filarmonicii «George Enescu» din București și al Filarmonicii de Stat «Transilvania» din Cluj-Napoca, și Andrei Ioniță, solist în rezidență, considerat Times of London «unul dintre cei mai incitanți violoncelişti care au apărut timp de un deceniu»”, spune Ovidiu Andriș, managerul interimar al filarmonicii.

Colaborare cu Gera și implicarea lui Măcelaru

Dirijorul Cristian Măcelaru, câștigător de Grammy, se va implica și el în stagiunea 2022-2023. Printre posibilele colaborări de anul viitor: Orchestre National de France, al cărei director muzical este Măcelaru, dar și Jazz at Lincoln Center Orchestra, a celebrului Wynton Marsalis. De altfel, cu un album semnat Marsalis, timișoreanul a luat premiul Grammy.

Anul viitor, Filarmonica Banatul va colabora intens cu instituțiile culturale din orașul Gera, cu care Timișoara este înfrățită. Este vorba despre Philharmonische Orchester Altenburg Gera, Operanchor des Theaters Altenburg Gera, Konzertchor des Musikgymnasiums Rutheneum Gera. Vor fi organizate, de asemenea, cinci festivaluri: „Timișoara Muzicală” (mai), Eufonia (septembrie), Festivalul-Concurs Internațional „Remus Georgescu” (octombrie), Festivalul de Muzică Veche (noiembrie) şi Gala de Blues-Jazz „Kamo” (septembrie ).

Gurre-Lieder, la Timișoara

„Noua viziune asupra instituțiilor publice de cultură din subordinea PMT este de a se adresa cât mai multor timișoreni, în moduri inedite, prin abordarea de teme actuale, prin noi parteneriate din comunitate – școli, ONG-uri, alte instituții de cultură. Accesibilizarea culturii și atragerea de noi categorii de public nu înseamnă promovarea unei culturi mai facile, ci, din contră, creșterea continuă a excelenței artistice. Filarmonica Banatul abordează toate aceste direcții de dezvoltare într-un mod strategic și organic”, spune primarul Dominic Fritz.

Filarmonica are deja stabilite datele mai multor concerte din stagiunea viitoare, dirijorii invitați putând fi văzuți chiar din toamna acestui an. Cristian Măcelaru, de exemplu, va sta la pupitrul orchestrei timișoreni în decembrie 2022, dar și în două rânduri, în luna martie. Se pregătește, de asemenea, un spectacol grandios, cu artiști de la Gera, cu „Gurre-Lieder”, de Schonberg, sub conducerea lui Gabriel Bebeșelea. Iar surprizele nu se opresc aici.

About Post Author