Festivalul in : v z b l, la a treia ediție. Trei luni de spectacole care pun întrebări

Festivalul in : v z b l

Începe Festivalul in : v z b l organizat de Teatrul Basca. Asta înseamnă trei luni de spectacole de teatru, dans și circ, cu invitați din România și șase țări. Primul e programat chiar duminică, 11 septembrie.

Festivalul in : v z b l aduce la Timșoara spectacole din Bulgaria, Ungaria, Ucraina, Slovenia, Polonia, Serbia, dar și din România – Sibiu, Cluj și București. Unele producții sunt accesibilizate pentru publicul nevăzător, persoanele surde sau persoanele cu diferite alte dizabilități, dar sunt potrivite și pentru publicul general.

„in : v z b l este un festival care își propune să facă vizibil ceea ce este invizibil, promovând valori precum dialogul, înțelegerea, respectul și solidaritatea. Toate spectacolele din program sunt pe teme sociale, actuale, care ne privesc pe toți. Trebuie doar să ne deschidem mințile și sufletele”, transmite Ana Maria Ursu, actriță,regizoare și coordonatoarea Teatrului Basca.

Ce puteți vedea în septembrie

În luna septembrie vor avea loc șase spectacole, în diferite spații din Timișoara. Duminică, 11 septembrie, de la ora 18, veți puteae vedea „Frogtales”, al grupului interetnic de romi și neromi Independent Theater Hungary. Spectacolul prezintă viețile a trei generații ale unei familii de romi, printr-o metaforă a broaștei. În Portugalia, broaștele din ceramică expuse în fața magazinelor indică locul unde romii sunt indezirabili.

În 15 septembrie, în Parcul Regina Maria, va fi prezentat spectacolul „Ce-am avut. Ce ne-au dat”, produs de Teatrul Basca, o cercetare artistică a fenomenului migranților și a valurilor de refugiați care au ajuns în România în ultimii ani.

În 16 septembrie, la Teatrul Basca din Piața Traian, va avea loc reprezentația „Body Confessions”, a lui Alexander Zain din Serbia. Spectacolul de dans vorbește despre introspecția personală pe care fiecare o are cu corpul său.

În 17 septembrie, în Piața Traian, va fi prezentat spectacolul „Închide ochii și-ai să vezi mai bine”, al Asociației Școala de Joacă din București. Este vorba despre piesă de teatru de animație cu păpuși, adaptată publicului cu diferite dizabilități.

În 23 septembrie, Asociația Actors For Future dn Ucraina prezintă, în Piața Sf. Gheorghe, spectacolul „We will not get used to war”. Este un performance cu muzică live, având la bază povești reale pe tema războiului din Ucraina.

În 24 septembrie, la Cinema Victoria, veți putea vedea „Terapia Gorgo”,un spectacol produs de Teatrul Basca, o comedie neagră despre niște vremuri triste și gri, într-o țară aflată în miezul unei Epoci de Aur.

Programul complet al festivalului se găsește AICI.

About Post Author