„Epidemia” de dans din 1518 ajunge la Timișoara. Coreomaniacii, în Sala Barocă

coreomaniacii

Coreomaniacii, un spectacol despre „epidemia” de dans din Strasbourg, va putea fi văzut la Timișoara în ultima zi de iunie. E o poveste din Evul Mediu, un pic supranaturală, un pic mitologică, dar care poate fi transpusă, cu modificările de rigoare, și în zilele noastre.

„Epidemia” de dans s-a declanșat la Strasbourg, în vara anului 1518, și a afectat câteva sute de oameni. Denumită de-a lungul timpului „Dansul Sfântului Vitus”, „Chorea Lasciva”, „mania dansului” sau „coreomanie”, documentația acestui eveniment, puternic infuzată de ideile Bisericii Creștine ale sfârșitului de Ev Mediu, este la fel de bizară ca manifestarea în sine. În absența oricărei mărturii, declanșatorul acestui fenomen rămâne un mister, care treptat s-a transformat în adevăr istoric. Tot la nivel de speculație rămân și interpretările contemporane, care (re)contextualizează interpretările istorice.

Spectacolul „Coreomaniacii”, conceput și coordonat de coregrafa Simona Deaconescu, aduce în discuție felul în care alegem să ne uităm la dans, pornind de la mărturii ale învățaților vremii – un amestec de pseudoștiință, teologie și science-fiction medieval, în mișcări contemporane. Veți putea vedea spectacolul joi, 30 iunie, de la ora 19, la Sala Barocă a Muzeului de Artă din Timișoara.

Accesul este gratuit, dar necesită rezervare printr-un e-mail.

Echipa Coreomaniacii

Concept și coregrafie: Simona Deaconescu
Muzica: Vlaicu Golcea
Light design: Alexandros Raptis
Performeri: Georgia Elza Măciuceanu, Diana Maria Dragu, Laura Murariu, Nicolae-Robert Popa, Adrian Popiță

About Post Author