Ecluze pe Bega. Sau cum poate fi reactivat canalul, până la granița cu Serbia / FOTO

ecluze pe bega

Cât de importantă mai este Bega pentru Timișoara și cum ar putea ea redeveni la fel prețioasă cum era odinioară? Încearcă să găsească răspunsuri o nouă inițiativă care își propune să readucă în atenție întregul areal din care face parte râul. „Ecluze pe Bega” vă așteaptă să (re)descoperiți o lume foarte interesantă.

Proiectul „Ecluze pe Bega” este o inițiativă comunitară care are ca scop principal o mai bună cunoaștere a întregului areal din care face parte râul Bega. Este vorba despre planurile care se disting și se întrepătrund (social, natural, arhitectural), pe axa bazată pe trei puncte focale: pontonul D’arc – ecluza de la Sânmihaiu Român – ecluza de la Uivar. Au pus la cale această poveste biroul de arhitectură D Proiect, clubul D’arc și Fundația DALA.

„Pe vremuri parte extrem de importantă din viețile oamenilor și ale comunităților pe care le străbate, râul Bega așteaptă să-și recapete importanța de odinioară. Să genereze din nou efervescență, să contribuie la bunăstarea zonei, să ușureze viețile oamenilor și să realizeze conexiuni. Ne propunem ca prin «Ecluze pe Bega» să încercăm să conștientizăm valoarea patrimoniului hidrografic, dar și importanța ecosistemelor locale de apă și terestre. Ne dorim să găsim moduri în care comunitățile urbane și rurale de pe traseul râului se pot implica într-un plan concret pentru revitalizarea zonei”, transmit organizatorii.

Cu Pelicanul, până la Uivar

În 17 și 18 iunie, punctele focale ale proiectului vor fi pontonul D’arc, vaporul Pelicanul, model de bune practici în restaurare, și ecluzele de la Sânmihaiu Român, recent reabilitată, respectiv Uivar, în stare de conservare/degradare.

Este programată o călătorie-expediție cu Pelicanul până la ecluza de la Uivar, alături de specialiști din mai multe domenii interconectate: arhitectură, urbanism, peisagistică, entități din sfera publică (Apele Române, Agenția Națională de Îmbunătățiri Funciare) și din cea privată (ONG-uri, companii private), cu experiență în intervențiile de protejare a unor situri asemănătoare. La întoarcere sunt programate diverse manifestări artistice cu invitați din România și din Serbia.

Mai multe detalii, în curând, AICI.

About Post Author