E oficial: începe șantierul la Cazarma Pompierilor. Cu bani din PNRR

cazarma pompierilor

O clădire monument istoric își va recăpăta frumusețea de acum mai bin de 100 de ani. Cazarma Pompierilor din Iosefin, sediul Detașamentului 2 Pompieri Timișoara, va intra în șantier. La finele acestuia, turnul de veghe va fi readus la forma inițială.

Detașamentul 2 de Pompieri își desfășoară activitatea într-un ansamblu de clădiri care fac parte din patrimoniul cultural și arhitectural al Timișoarei. Cazarma de pe bd. 16 Decembrie 1989 este însă într-o stare destul de proastă, astfel că Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Banat” a reușit, prin intermediul Ministerului Afacerilor Interne – Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, să acceseze fonduri din Programul Național de Redresare și Reziliență – Componenta C5 – Valul renovării.

Finanțarea pentru proiectul de reabilitare a fost aprobată în toamna anului 2022, având o valoare de 17,8 milioane de lei, cu TVA. Contractul efectiv de finanțare a fost semnat în primăvara lui 2023, iar în septembrie ISU Banat a scos la licitație proiectul tehnic și execuția lucrării. A primit o singură ofertă, din partea asocierii Rheinbrucke – Contact Plus – Tehnodomus – Atelier Decumanus, care a semnat contractul la 1 noiembrie.

Ce se va face la cazarmă

Vineri, 15 martie, a fost dat ordinul de începere a lucrărilor și a fost predat amplasamentul către constructor, care se poate apuca de treabă.

cazarma pompierilor

Șantierul vizează „consolidarea a două corpuri de clădire, astfel încât să fie diminuat riscul în cazul unui seism (…), restaurarea arhitecturală a celor două corpuri de clădire, anveloparea clădirii, termoizolarea planșeului peste ultimul nivel încălzit, înlocuirea sistemului de iluminat și a celui de încălzire”. Turnul de veghe va fi readus „la starea inițială privind regimul de înălțime”.

***

Cazarma Pompierilor din Iosefin este inclusă în Lista Monumentelor Istorice / LMI, cu codul TM-II-m-A-06118. Construcția acesteia a început în 1905, după planurile arhitectului Laszlo Szekely. Din 2015, imobilul, unde nu au mai fost făcute investiții majore de mulți ani, este în proprietatea Inspectoratului pentru Situații de Urgență.

About Post Author