Domul Romano-Catolic din Piața Unirii e aproape gata. Mai e de lucru la fațadă

domul Romano-catolic

Anul 2022 va însemna și redeschiderea pentru credincioși și curioși deopotrivă a Domului Romano-Catolic din Piața Unirii. Catedrala lui von Erlach a fost în șantier timp de aproximativ trei ani și mai sunt de pus la punct mici detalii. Termenul de finalizare a fost mutat cu câteva luni, pentru siguranță.

Domul Sf. Gheorghe, catedrala Diecezei Romano-Catolice de Timișoara, este cel mai mare monument ridicat în stil baroc vienez din această parte a Europei. Anul în care se consideră că s-a încheiat construcția lăcașului este 1774, pentru că atunci au fost finalizate cele șase altare baroce secundare. Planurile originale i-au aparținut, spun specialiștii, arhitectului vienez Josef Emanuel Fischer von Erlach.

De-a lungul timpului s-au făcut aici diverse intervenții. Primele datează de la mijlocul secolului XIX, după evenimentele de la 1848-1849. Reabilitarea începută, în 2018, pe fonduri europene, este însă cea mai completă făcută vreodată.

La Domul Romano-Catolic „mai este foarte puțin de realizat”

Șantierul costă aproape 28 de milioane de lei, bani prin Programul Operațional Regional POR 2014-2020, Prioritatea 5.1., obțibuți printr-un proiect depus la ADR Vest de Episcopia Romano-Catolică de Timișoara. Este vorba despre intervenții de restaurare a componentelor artistice, înlocuirea instalațiilor, restaurarea elementelor din piatră și metal, a șarpantei și învelitoarei, intervenții la criptă și zugrăvirea fațadelor.

Munca a fost îndelungată și foarte meticuloasă. La statui – al căror număr nu este cunoscut cu exactitate – s-a lucrat peste doi ani. Cele mari, care au peste 500 de kilograme, au fost restaurate chiar în biserică. Restul au ajuns în atelier, unde restauratorii au intervenit pe fiecare bucățică.

Deși planurile erau ca șantierul să fie terminat încă de la finele anului trecut, s-a cerut o prelungire de termen. „Domul Romano-Catolic avea termen la finele anului 2021. Din cauza unor costuri care s-au schimbat și pentru că anumite competențe au fost foarte greu de găsit, s-a amânat inaugurarea pentru începutul acestui an. Eu estimez că lucrarea este gata în proporție de 95%. Mai este de lucru la fațadă, iar în interior mai sunt de făcut finisaje de o foarte mare calitate, dar mai este foarte puțin de realizat. Practic, ei au cerut această amânare mai mult ca să fie siguri că va fi gata și ca să facă un lucru de calitate”, explică Sorin Maxim, directorul ADR Vest.

Antreprenorul general al lucrărilor de la Domul Romano-Catolic este Constructim SA. De restaurarea componentelor artistice se ocupă asocierea Danart Import Export -Danart Restaurări – Cerecs Art SRL.

About Post Author